Η αμερικανική κυβέρνηση είναι «το σύμβολο της τυραννίας σε βάρος της ανθρωπότητας», έγραψε την Τετάρτη ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, σε έναν λογαριασμό που χρησιμοποιεί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά τη δημοσιοποίηση της σύνοψης της έκθεσης της Γερουσίας για τα βασανιστήρια στα οποία πράκτορες της CIA υπέβαλαν υπόπτους για τρομοκρατία.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση ιρανού αξιωματούχου για την έκθεση. Οι ΗΠΑ «λένε ότι είναι ένα έθνος γεμάτο υπερηφάνεια. (Αλλά) οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν διαφθείρει κι εξαπατήσει τον λαό τους, που ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει πολλές πραγματικότητες», ανέφερε σε ένα από τα μηνύματά του, που περιείχε την ετικέτα #TortureReport.

Ορισμένα από τα μηνύματα του Χαμενεΐ εμπεριέχουν αποσπάσματα από παλιές ομιλίες του και αναφέρουν την ημερομηνία τους. «Σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι το σύμβολο της τυραννίας για την ανθρωπότητα, ενώ ο αμερικανικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα. 28/07/07», ήταν ένα άλλο μήνυμα με ετικέτες #HumanRightsDay και #Ferguson (η παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η πόλη όπου ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο έφηβο μαύρο).

Τα μηνύματα που ανάρτησε ο Χαμενεΐ σχολιάστηκαν, ως συνήθως, από αρκετούς χρήστες του Διαδικτύου — ορισμένοι υπενθύμισαν τους δεκάδες κρατούμενους που έχουν πεθάνει στις φυλακές του Ιράν τα τελευταία χρόνια, ή τον απαγχονισμό, τον Οκτώβριο, μιας νέας η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο διότι είχε μαχαιρώσει έναν άνδρα που όπως είχε καταγγείλει η ίδια αποπειράθηκε να τη βιάσει.