Τα «χαρμόσυνα νέα» της επιστροφής του 51χρονου Σερζ Λαζάρεβιτς στη Γαλλία ανακοίνωσε το Παρίσι, με την οποία πέφτουν οι τίτλοι τέλους στο θρίλερ γύρω από τον τελευταίο γάλλο όμηρο στα χέρια ισλαμιστών -εν προκειμένω, της «Αλ Κάιντα της Βόρειας Αφρικής».

Ο Λαζάρεβιτς πάτησε σε γαλλικό έδαφος το πρωί της Τετάρτης, και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν εκτός από τους οικείους του και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουάλ Ολάντ. Ο 51χρονος ήταν στα χέρια των απαγωγέων του για τρία χρόνια αλλά η απελευθέρωσή του εγείρει ερωτηματικά για το εάν πληρώθηκαν λύτρα ή δόθηκαν ανταλλάγματα.

Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο περιορίστηκε στο ότι η απελευθέρωσή του διασφαλίστηκε με τη διαμεσολάβηση των κυβερνήσεων του Μάλι και του Νίγηρα, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε συνδυασμό με την μοιραία κατάληξη αμερικανικής επιχείρησης για απελευθέρωση ομήρου στην Υεμένη, η απελευθέρωση του Λαζάρεβιτς έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την κατάλληλη στάση απέναντι σε τέτοιες απαγωγές -μη διαπραγμάτευση με τρομοκράτες, όπως είναι τουλάχιστον επισήμως η γραμμή που κρατούν οι κυβερνήσεις, ή συνδιαλλαγή για τη διάσωση ανθρώπινης ζωής.

Ο Λαζάρεβιτς είχε απαχθεί με έναν συνεργάτη του (ο οποίος ενδιάμεσα εκτελέστηκε) από ξενοδοχείο στο Μάλι το 2011.

Την Τρίτη το βράδυ, επιβεβαιώθηκε η απελευθέρωση του Λαζάρεβιτς και τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισουφού, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη Γαλλία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από