Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Βαγγέλης Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκεκριμένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών

Πλήρης επισκόπηση των διμερών θεμάτων Ελλάδας – Τουρκίας έγινε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους ομολόγους τους κ.κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου.

Σε συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με δημοσιογράφους ανέφερε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για όλα και σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε σχέση με τους χειρισμούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και πως μπορεί να γίνει σεβαστό το Δίκαιο της Θάλασσας και των θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή ηγεσία.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν πει με τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Στις συναντήσεις τέθηκαν ακόμη τα θέματα που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική της ΕΕ ως οντότητας και η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Στο τραπέζι βρέθηκαν και τα θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία «όχι στην βάση της αμοιβαιότητας ή της ανταλλακτικότητας» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, αλλά υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων

H συνάντηση με Παπούλια

Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαστε γείτονες, θα μείνουμε γείτονες, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο Καρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Ο κ. Νταβούτογλου, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, είπε ότι «το μόνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στις δύο χώρες είναι η γεωγραφική τους θέση».

«Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις» συμπλήρωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Προσκάλεσε δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Τουρκία. «Σας είχα προσκαλέσει να έρθετε και ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα σας προσκαλώ ως πρωθυπουργός», του είπε.

«Έχει 62 χρόνια να επισκεφθεί την Τουρκία ελληνας αρχηγός κράτους» πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

«Αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος και οι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο Αχμετ Νταβούτογλου έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα μαζί με 10 υπουργούς για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.

Τον τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Το Σάββατο στις 10.00, οι Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο 3ο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.