Σε σκωτσέζικα ντους υποβάλλει η Αγκυρα την Αθήνα ενόψει της αυριανής έλευσης του Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ήδη βεβαρημένο κλίμα στα ελληνοτουρκικά κινδύνευσε να δηλητηριαστεί από την πρόθεση του τούρκου πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει πανηγυρική ανάβαση στη Δυτική Θράκη συνοδευόμενος από το ενδεκαμελές υπουργικό του κλιμάκιο. Και ενώ άγνωστο παραμένει τι προτίθεται να κάνει η Αγκυρα με το «Μπαρμπαρός», δεδομένου ότι η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής πραγματοποιείται με βασικό πρόκριμα την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά κάνει ένα βήμα πίσω καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελικά ο Α. Νταβούτογλου δεν θα επισκεφθεί τη Θράκη.
Η εκδήλωση των τουρκικών σχεδίων στο παρά πέντε της επίσκεψης, ενώ είχαν προηγηθεί οι συνεννοήσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θέματα που θα συζητηθούν στην Αθήνα, προκάλεσε αμηχανία και δυσφορία στην ελληνική πλευρά. Και αυτό επειδή θεωρήθηκε «ανφέρ» της Αγκυρας να επιχειρεί να επιβαρύνει το κλίμα τής ούτως ή άλλως υψηλού ρίσκου για την κυβέρνηση ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής με επίσκεψη στη Θράκη.

Είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις να ακολουθείται η πρακτική των «ιδιωτικών» επισκέψεων και η Αθήνα να κάνει τα στραβά μάτια, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα. Με αυτό τον μανδύα τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός το 2010 όσο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου ως υπουργός Εξωτερικών το 2011, αλλά και πιο πρόσφατα ο Εγκεμέν Μπαγίς είχαν επισκεφθεί τη Θράκη για να ακούσουν από κοντά τα προβλήματα της «τουρκικής» μειονότητας.

Παρότι η επιθυμία του Α. Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη δεν αποκλείεται να είναι ενδεικτική των προθέσεών του να εκμεταλλευθεί την κυπριακή κρίση και την τρίτη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας προκειμένου να θέσει επί τάπητος και όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών, η οπισθοχώρηση την τελευταία στιγμή και αφού προηγήθηκαν τα σχετικά μηνύματα από την Αθήνα δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να επιβαρύνει περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Η ένταση στην Κύπρο. Και ενώ τα τελευταία 24ωρα ο τουρκικός στόλος βρίσκεται ανεπτυγμένος στο Αιγαίο και κυρίως στην περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου για προγραμματισμένη «επιχειρησιακή εκπαίδευση», κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε αναζήτηση φόρμουλας που θα αποκλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο και θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα ενσωματώνει τις πολιτικές συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ – Ερογλου (2008-2012) καθώς και την πρόβλεψη του Μνημονίου με την τρόικα για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων (βασισμένου στο νορβηγικό μοντέλο). Η ρύθμιση, σύμφωνα με τις κυπριακές πηγές, θα αφορά τον μελλοντικό διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο ανάμεσα στις δύο κοινότητες και είναι ο βασικός άξονας της πρότασης της Λευκωσίας που θα μεταφέρει η ελληνική πλευρά στον Α. Νταβούτογλου, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση που είχε Ευ. Βενιζέλος με τον Γιάννη Κασουλίδη.

Το χάσμα απόψεων πάντως δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί, καθώς η Αγκυρα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί συνδιαχείριση του αερίου ακόμη και με τη σύσταση κοινής ιδιωτικής εταιρείας, η οποία θα διεξάγει τις έρευνες για λογαριασμό και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Απηχώντας το κλίμα των πρόσφατων δηλώσεων που έκανε ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επανέλαβε χθες από τα Κατεχόμενα την πάγια τουρκική θέση ότι οι έρευνες της Λευκωσίας αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους.

Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου σε συνομιλία του με δημοσιογράφο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» επανέφερε εμμέσως πλην σαφώς την απειλή της διχοτόμησης σημειώνοντας ότι αν και αυτή η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αποτύχει, τότε «είναι ολοφάνερο ότι θα αναζητηθούν άλλες λύσεις».