Μία περίεργη υπόθεση εξαφάνισης, σχεδόν βγαλμένη από ταινία τρόμου, απασχολεί αυτές τις μέρες το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Οστιν. Οι αγνοούμενοι δεν είναι φοιτητές ούτε καθηγητές. Είναι 100 εγκέφαλοι, διατηρημένοι σε φορμόλη, οι οποίοι μυστηριωδώς έκαναν φτερά.

Επιδρομή πεινασμένων ζόμπι; Οι αρμόδιοι καθηγητές… το αποκλείουν. Το πιθανότερο, εξηγούν, είναι πως χέρια φοιτητών άρπαξαν τα δοχεία με τους εγκεφάλους, είτε για να «διακοσμήσουν» τα δωμάτιά τους είτε για να κάνουν φάρσες.

Οι 100 εγκέφαλοι που εκλάπησαν, μαζί με περίπου άλλους τόσους, ανήκαν σε ασθενείς του Νοσοκομείου του Οστιν και είχαν δοθεί στο πανεπιστήμιο πριν από 28 χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια αποτελούσαν ένα πολύτιμο εργαλείο διδασκαλίας, αλλά και «μήλον της έριδος». Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν είχε αρκετό χώρο (οι 100 εγκέφαλοι που εκλάπησαν φυλάσσονταν στο υπόγειο) ένα μέρος των πολύτιμων δειγμάτων το διεκδικούσε επίσης η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Μεταξύ των αγνοουμένων εγκεφάλων πιστεύεται πως είναι και εκείνος του Τσαρλς Γουίτμαν, του ελεύθερου σκοπευτή, ο οποίος το 1966 είχε ανεβεί σε πύργο του Πανεπιστημίου του Τέξας και επί 96 λεπτά πυροβολούσε αδιακρίτως όποιον έβλεπε μπροστά του – από τα πυρά του έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, εκ των οποίων η μητέρα και η σύζυγός του, και τραυματίστηκαν άλλοι 32.

Ηδη διεξάγονται έρευνες γύρω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση. Εως ότου ολοκληρωθούν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη. Κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως η υπόθεση να μην εξιχνιαστεί και ποτέ.