Οι τρεις ιδρυτές του κινήματος Occupy Central, του μεγαλύτερου κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, προανήγγειλαν πως θα παραδοθούν στην αστυνομία και κάλεσαν τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν τους δρόμους, λέγοντας πως η αστυνομική βία εγείρει κίνδυνο για την ασφάλεια των διαδηλωτών.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του φοιτητικού κινήματος Τζόσουα Γουόνγκ -που ξεκίνησε απεργία πείνας- είχε κάλεσε τους διαδηλωτές να ανασυνταχθούν μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Διαφωνίες για την τακτική που θα ακολουθήσει το κίνημα δεν είναι ασυνήθιστες μεταξύ των πρωτεργατών του.

Ένας από τους ιδρυτές του Occupy, ο Μπένι Τάικ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «καθώς ετοιμαζόμαστε να παραδοθούμε, καλούμε και οι τρεις μας τους φοιτητές να υποχωρήσουν, να απλώσουν βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία«.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιείται την επομένη των συγκρούσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που ήταν από τις σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου, όταν άρχισε να εντείνεται η εκστρατεία υπέρ της δημοκρατίας στην πρώην βρετανική αποικία που έχει περάσει υπό κινεζική κυριαρχία.

Οι Μπένι Τάι, Τσαν Κιν-μαν και Τσου Γιου-μινγκ ίδρυσαν το Occupy Central, ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής στις αρχές του 2013 ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά οι πιο ριζοσπαστικές φοιτητικές οργανώσεις κατέλαβαν όλο και περισσότερο το προσκήνιο.

Ο Μπένι Τάι εξήγησε ότι θα παραδοθούν και οι τρεις στην αστυνομία αύριο προκειμένου να δείξουν την προσήλωσή τους στο κράτος δικαίου και στην «αρχή της ειρήνης και της αγάπης».

«Η παράδοση δεν είναι ένδειξη δειλίας, δεν σημαίνει αποτυχία. Είναι η σιωπηρή καταγγελία μιας αδιάλλακτης κυβέρνησης» δήλωσε.

Ο Τάι εξήρε το θάρρος των διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει εδώ και περισσότερους από δύο μήνες στους δρόμους. Αλλά η αστυνομία είναι «εκτός ελέγχου» και είναι καιρός οι διαδηλωτές να «απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από