Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού προγράμματος που θα τονώσει την ανάπτυξη, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις σε μεταφορές, στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην ψηφιακή οικονομία.

Χρειάζεται να αναληφθεί δράση για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να αυξηθεί η διατηρήσιμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη που είναι εύθραυστη, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι των δύο χωρών έπειτα από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν και των κεντρικών τραπεζιτών των δύο χωρών.

«Ολοι συμφωνήσαμε ότι η χρηματοδότηση που σχεδιάζεται δεν πρέπει να επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα τόνωσης» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. «Οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν σε τομείς που ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας μέσα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία» ανέφερε.

Οι συνομιλίες των δύο χωρών αντικατοπτρίζουν την προσπάθειά τους να βρουν κοινό σημείο αναφοράς, τη στιγμή που η Ανγκελα Μέρκελ πιέζει για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη στη Γαλλία. Η αναπτυξιακή τράπεζα CDC της Γαλλίας και η αντίστοιχη KfW της Γερμανίας μπορεί να συμμετέχουν στο επενδυτικό πρόγραμμα 315 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ο Σαπέν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Ο Σαπέν υποσχέθηκε ξανά ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τους κανονισμούς της ΕΕ για το έλλειμμα και ανέφερε ότι το Παρίσι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας.

«Στόχος μας είναι να εργαστούμε μαζί σε μια ατζέντα σύγκλισης» η οποία «θα φέρει σταδιακά πιο κοντά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας» είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

© Bloomberg New