Εντονο διάλογο πάνω στο Παλαιστινιακό ζήτημα είχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Σοφία Σακοράφα και ο Σουηδός Γκούναρ Χόκμαρκ του Λαϊκού Κόμματος.

Η Σοφία Σακοράφα ρώτησε τον κ. Χόκμαρκ «από πότε πιστεύει ότι η κατοχή μπορεί να είναι παράγοντας ειρήνης σε μια περιοχή και από πότε πιστεύει ότι η αντίσταση μπορεί να ονομάζεται τρομοκρατία».

Ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος απάντησε, μεταξύ άλλων ότι «κινήματα όπως η Χαμάς δεν αγωνίζονται για ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και κυρίαρχο κράτος».

Ολος ο διάλογος Σοφίας Σακοράφα και Γκούναρ Χόκμαρκ για το Παλαιστινιακό είχε ως εξής:

Σοφία Σακοράφα: «Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

»Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο συνάδελφο από πότε πιστεύει ότι η κατοχή μπορεί να είναι παράγοντας ειρήνης σε μια περιοχή και από πότε πιστεύει ότι η αντίσταση μπορεί να ονομάζεται τρομοκρατία;  Η αντίσταση ενός λάου απέναντι στην κατοχή που ένας άλλος λαός επιβάλλει σε αυτόν;»

Γκούναρ Χοκμαρκ: «Μπορώ να πω με βεβαιότητα στη συνάδελφό μου ότι η κατοχή πρέπει να σταματήσει, ότι η κατοχή πρέπει να τελειώσει έχοντας επιτύχει ειρήνη και την αναγνώριση της ειρηνικής συμβίωσης.

»Αλλά αν δεχτούμε κινήματα όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ αλλά και τους πιο εξτρεμιστές, τότε μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν αγωνίζονται για ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και κυρίαρχο κράτος.

»Παλεύουν για μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα των ανθρώπων εξευτελίζονται. Δεν θα έχουμε και δεν θέλω να υπάρξει ένα Παλαιστινιακό κράτος υπό τον έλεγχο ανθρώπων που σήμερα ελέγχουν τη Γάζα. Θέλω ένα παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να εκπληρώσει τις δημοκρατικές του υποχρεώσεις, που σέβεται τους πάντες.

»Αυτό είναι το καθήκον μας να εξασφαλιστεί και αυτό απαιτεί μια μακροπρόθεσμη διαδικασία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από