Την πόρτα της φυλακής άνοιξαν, 2,5 χρόνια μετά την προφυλάκισή της, για την Αρετή Τσοχατζοπούλου, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, οι οποίοι αντίθετα είπαν όχι στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Βίκυς Σταμάτη.

Οι δικαστές αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, ενώαντίθετα, ομόφωνα απέρριψαν για μια ακόμα φορά την αίτηση αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη.

Αυτή ήταν η τρίτη αίτηση της κόρης του Ακη Τσοχατζόπουλου η οποία έγινε δεκτή με πλειοψηφία 3 ένατι 2, ενώ προηγουμένως οι εισσαγγελείς είχαν επίσης προτείνει να αφεθεί ελεύθερη.

Στο άκουσμα της απόφασης η κατηγορουμένη ξέσπασε σε λυγμούς ενώ ο πατέρας της Ακης Τσοσοχατζόπουλος έσπευσε να την φιλήσει και να την αγκαλιάσει μέσα στο ακροατήριο. «Αν δεν έλεγε και εδώ έξω τι άλλο θα ακούγαμε», ακούστηκε να λέει ο πρώην υπουργός σε διακοπή της συνεδρίασης.

Το δικαστήριο της επέβαλε τους εξής περιοριστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο ΑΤ της περιοχής της και εγγυοδοσία 30.000 ευρώ παρά την παράκληση εκ μέρους του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακοπούλου να μην της επιβληθεί εγγύηση αφού «επέστρεψε όλα τα ακίνητα και δεν υπάρχει ούτε ευρώ».

Σε λυγμούς και χειροκροτήματα ξέσπασαν στο ακροατήριο και οικείοι της ενώ αντίθετα συναισθήματα προκάλεσε η ομόφωνη απόρριψη της ανάλογης αίτησης στην πλευρά της Βίκυς Σταμάτη.

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με πρότασή τους στο δικαστήριο έκριναν ότι η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου έχει ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής της, έχει επιστρέψει στο Δημόσιο επίδικα ακίνητα, ενώ το μικρότερο από τα τρία ανήλικα παιδιά της λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει έχει ανάγκη τη μητέρα του.

Επιπλέον, αναγνωρίζουν ότι τα τρία παιδιά της ζουν με μια οικιακή βοηθό και την ηλικιωμένη άρρωστη μητέρα της.

Για τη Βίκυ Σταμάτη, οι εισαγγελείς προτείνουν να μην ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής της κρίνοντας ότι τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, που επικαλείται, αντιμετωπίζονται καλύτερα στο Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη εδώ και αρκετούς μήνες.

Για το δικό της ανήλικο παιδί οι εισαγγελικοί λειτουργοί θεωρούν ότι έχει τη σωστή φροντίδα από τους γονείς και τον αδελφό της Βίκυς Σταμάτη.

Τσοχατζοπούλου: «Είμαι πολύ χαρούμενη»

«Είμαι πολύ χαρούμενη που θα γυρίσω στα παιδιά μου» δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για την αποφυλάκισή της, η Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Η κόρη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, δακρυσμένη, είπε πως ακόμη δεν πιστεύει ότι έγινε δεκτό το αίτημά της. Ήταν η τρίτη φορά που η καταδικασμένη σε 12ετή κάθειρξη κόρη του πρώην υπουργού είχε ζητήσει την έξοδό της από τις φυλακές.

«Ακόμη και τώρα δε το πιστεύω, είπε. Θα το πιστέψω μόνο όταν ανοίξει η πόρτα της φυλακής. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα γυρίσω στα παιδιά μου».

Ο συνήγορος της κ. Τσοχατζοπούλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την εντολέα του είπε πως «η Δικαιοσύνη έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της».

Είπε επίσης, όπως το είχε αναφέρει και εντός του δικαστηρίου ζητώντας να μην επιβληθεί στην κ. Τσοχατζοπούλου χρηματική εγγύηση, ότι η κατηγορουμένη θα πρέπει να μαζέψει το ποσό της εγγύησης:

«Θα γίνει έρανος -όσο κι αν ακούγεται παράξενο- για να συγκεντρωθούν τα χρήματα της εγγύησης. Η Αρετή έχει επιστρέψει όλα τα ακίνητα στο Δημόσιο κι έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής της καθαρίζοντας τουαλέτες στις φυλακές».

Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφερόμενος στην αρνητική για την εντολέα του απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε:

«Καταδικάζεται σε φυσική εξόντωση η Βίκυ Σταμάτη, για να πιεστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Κατέρρευσε όταν της το είπα, λιποθύμησε».