Ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να μάθει πόσο επείγουσα έχει γίνει η έκκλησή του να αναληφθεί δράση.

Μία εβδομάδα μετά την υπόσχεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον πληθωρισμό «όσο πιο γρήγορα γίνεται», νέα στοιχεία αναμένεται να δείξουν πόσο μεγάλες έχουν γίνει οι πιέσεις. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat στις 28 Νοεμβρίου θα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται ότι θα εντείνουν τις συζητήσεις μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του συμβουλίου της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας υποχώρησαν σε νέα χαμηλά λόγω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές κρατικού χρέους. Ο Ντράγκι έχει αυξήσει τις πιέσεις να αναλάβει νέα δράση η τράπεζα ενώ στελέχη της εξετάζουν τη λήψη επιπλέον μέτρων και ετοιμάζονται να μειώσουν τις προβλέψεις τους για οικονομική ανάπτυξη.

Μέλη της ΕΚΤ από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι χρειάζεται να προχωρήσει η ΕΚΤ σε ποσοτική χαλάρωση, ενώ ο αντιπρόεδρος της τράπεζας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει μέχρι το 2015.

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο αναμένεται να υποχωρήσει σε 0,3% από 0,4%. Την ίδια στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη για την οικονομία μειώνεται και ότι η ανεργία της ευρωζώνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα –στο 11,5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Bloomberg News ενόψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι 2%, αναγκάζοντας την τράπεζα να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, στη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε αγορές καλυμμένων ομολογιών.

Ο Ντράγκι αναμένεται να μιλήσει στο Ελσίνκι στις 27 Νοεμβρίου, από όπου πιθανώς θα δώσει σήμα για τη νομισματική πολιτική που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ μία εβδομάδα μετά.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες ο Ντράγκι είχε δηλώσει ρητά ότι μία από τις επιλογές της ΕΚΤ είναι να προχωρήσει ακόμη και στην αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης. Οικονομολόγοι της Credit Suisse και της Goldman Sachs πιστεύουν ότι αυτά τα σχόλια του Ντράγκι δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές κρατικού χρέους.

© Bloomberg News