Ενα πλοίο που έχει χτυπηθεί από καταιγίδα και πλησιάζει στα βράχια χρειάζεται μια ισχυρή άγκυρα για να μη χτυπήσει σε αυτά. Το 2012, όταν η κρίση έπληξε την ευρωζώνη, ήταν η Γερμανία εκείνη που βοήθησε το πλοίο της Ευρώπης να μην οδηγηθεί στην καταστροφή. Ομως τώρα η άγκυρα της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε φρένο, που εμποδίζει την κίνηση προς τα εμπρός.

Τώρα η ευρωζώνη φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, καθώς η ανάπτυξη είναι χαμηλή και οι τιμές μόλις που αυξάνονται. Η γερμανική οικονομία ωφελήθηκε από τη φυγή κεφαλαίων από την ευρωπεριφέρεια. Τα πραγματικά επιτόκια εκεί έγιναν αρνητικά, οδηγώντας σε άνθηση της αγοράς κατοικιών. Αυτό θεωρούνταν ότι θα ενίσχυε την εσωτερική ζήτηση βοηθώντας την ευρωπεριφέρεια να εξάγει περισσότερα προϊόντα. Αντί γι’ αυτό όμως η γερμανική οικονομία μόλις που αναπτύχθηκε. Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες στη χώρα εξακολουθούν να διστάζουν να καταναλώσουν και να επενδύσουν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι πολιτικός. Η εξασθενημένη γερμανική οικονομία κάνει πολύ πιο δύσκολες τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί την πεποίθηση ότι ευθύνη έχει η γερμανική κυβέρνηση, για την οποία έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θέλει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Καθώς η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει υψηλή και τα εισοδήματα δεν αυξάνονται μεγαλώνει κι άλλο ο πειρασμός να κατηγορηθούν «οι Γερμανοί». Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει καν πως υπάρχει πρόβλημα. Με την ανεργία στη χώρα να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης αύξησης της εσωτερικής ζήτησης, ενώ η απουσία πληθωρισμού εκλαμβάνεται ως επιτυχία.

Αυτό είναι λάθος. Η γερμανική άγκυρα της Ευρώπης έχει κολλήσει και η αύξηση της ανησυχίας ανάμεσα στους εταίρους της Γερμανίας δεν θα πρέπει να αφήσει αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Ντάνιελ Γκρος είναι διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Εχει εργαστεί για το ΔΝΤ και έχει διατελέσει σύμβουλος για την ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, τον γάλλο πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών