Το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χώρο της υγείας παρέδωσε το απόγευμα της Τρίτης στον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βοριδης.

Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τον κ. Τέντε για το σύνολο των δράσεων που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο σχέδιο, τις οποίες θα εκπονήσει και θα εφαρμόσει στο επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, συζητήθηκε η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις καταγγελίες των πολιτών και ηλεκτρονικός μηχανισμός για να διευκολυνθούν οι προ-κρατήσεις, ιδίως στα χειρουργεία, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Μεταξύ άλλων, κρίθηκε αναγκαία η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου και της πειθαρχικής διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη ταχύτητα στην έκδοση πειθαρχικών αποφάσεων, ενώ συζητήθηκε και η αναγκαιότητα συνεργασίας των διαφόρων ελεγκτικών σωμάτων ώστε να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξη των υποθέσεων, σε πειθαρχικό και σε ποινικό επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, την Τρίτη, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, προτείνεται, μεταξύ, άλλων, η λειτουργία συστήματος «προκράτησης χειρουργείων».

Στόχος είναι μέσω του κεντρικού ελέγχου να μειωθεί η λίστα αναμονής και να υπάρχει διαφάνεια στον προγραμματισμό των χειρουργείων στον ΕΣΥ.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες στον τομέα της Υγείας.Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε για έλεγχο του εγκλήματος στο σύνολό του.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το φακελάκι μπορεί να «γεννήσει ένα γενικότερο οικονομικό έλεγχο του γιατρού παραδείγματος χάριν για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος».