Σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα σεισμικής δραστηριότητας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο, μετά και τη νυχτερινή διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση στην Εύβοια.

Ανάλογη σύσκεψη είχε λάβει χώρα και την προηγούμενη εβδομάδα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οπως είπε ο υπουργός, «κατανοώντας πλήρως την πιθανή δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα προς όφελος του έλληνα πολίτη και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία νέα φιλοσοφία για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι γεγονός ότι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ένας ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Αυτό, όμως, έχει πρακτική αξία όταν διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας όλων αυτών που εμπλέκονται στα ήδη υπάρχοντα σχέδια δράσης.

Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης και πάντα σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ειδικά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή γενικής άσκησης ετοιμότητας εντός των επομένων δύο μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.