Η ανάπτυξη της ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο ήταν λίγο υψηλότερη από όσο αναμενόταν και αυτό ήταν αρκετό για να μπουν στον πειρασμό οι πολιτικοί να πουν ότι αυτή έχει επιστρέψει. Θα πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό αυτόν και να κάνουν περισσότερα ώστε να δώσουν νέα πνοή στην ανάπτυξη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Το ποσοστό 0,2% που ανακοίνωσε η Eurostat επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικό έλλειμμα ανάπτυξης. Εάν μεμονωμένες χώρες ακολουθήσουν τη δική τους πολιτική χωριστά η καθεμία τότε η αποπαγκοσμιοποίηση θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία. Ορίστε επτά λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε αυτό να συμβεί:

1. Η οικονομική εξασθένηση απειλεί τώρα τις τρεις μεγάλες χώρες –τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, τη στιγμή που η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση με ανάπτυξη 0,7% και η Ισπανία με 0,5%.

2. Η Ευρώπη βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεπαρκής ανάπτυξη και ο αποπληθωρισμός θα αρχίσουν να αυτοτροφοδοτούνται.

3. Οι γεωπολιτικές εντάσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία μεγαλώνουν τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

4. Τα αναπτυξιακά προβλήματα της Ευρώπης επηρεάζουν τη μελλοντική κοινωνική και πολιτική της ευημερία. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη γενιά, όχι μόνο μια δεκαετία.

5. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει όσα μέτρα μπορεί αλλά όπως έχει πει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι χρειάζεται και τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

6. Απαιτείται προσπάθεια για τη δημιουργία ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο σε ευρωπαϊκό.

7. Η παγκόσμια μηχανή ανάπτυξης δεν είναι αρκετά δυνατή για να τραβήξει και την Ευρώπη.

Το ζητούμενο είναι εάν το έλλειμμα ανάπτυξης θα πιέσει επιτέλους τους πολιτικούς –στην Ευρώπη και αλλού –να λάβουν τα μέτρα που απαιτεί η περίσταση.

© Bloomberg News

* Ο Μοχάμεντ Ελ. Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.