Την πεποίθηση ότι το 2015 μπορεί να είναι το έτος του τουρισμού για τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχιακό μέγαρο.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο πιο δραστήριος δήμαρχος της Ελλάδας σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Έχει συγκεκριμένο όραμα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης του και το εφαρμόζει με συγκεκριμένο σχέδιο», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε:

«Εχουμε συνεργαστεί άψογα όλο αυτό το διάστημα και συζητήσαμε για την περαιτέρω συνεργασία μας, με συγκεκριμένες αγορές στόχους, και, βεβαίως, για το πως η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, κυρίως για συνεδριακό τουρισμό, εκθεσιακό τουρισμό, city breaks και για άλλες ειδικές μορφές τουρισμού.

»Με τον Γιάννη Μπουτάρη θα δούμε πολύ άμεσα και πως θα εφαρμόσουμε στην πράξη το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε ήδη καταρτίσει με τη Helexpo-ΔΕΘ και μας δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπούμαστε σε εκθέσεις στο εξωτερικό που δεν είχαμε μέχρι τώρα συμμετοχή.

»Πιστεύω ότι μόνο μέσα από συνεργασίες της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Πιστεύω βάσιμα ότι το 2015 μπορεί πραγματικά να είναι το έτος τουρισμού για τη Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό το μνημόνιο συνεργασίας με την Helexpo-ΔΕΘ. Συζητήσαμε με την υπουργό για την "επίθεση φιλίας" που κάνουμε στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με απώτερο στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη. Η ανταπόκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, σε οποιοδήποτε θέμα είναι εξαιρετικά καλή».

Σε ερώτηση για τις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από την Τουρκία, που κάνει ο κ. Μπουτάρης, η υπουργός Τουρισμού απάντησε ως εξής:

«Ο κατεξοχήν τομέας εξωστρέφειας της οικονομίας ο τουρισμός. Απευθυνθήκαμε σε αγορές στόχους όπως της Τουρκίας. Ο ΕΟΤ έχει ήδη γραφείο στην Κωνσταντινούπολη και συζητήσαμε για τη συνεργασία με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, για να εκμεταλλευθεί τη γειτονική αγορά».
  
Σχετικά με την αξιοποίηση των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης στην Αμφίπολη Σερρών, για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε:

«Το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα της χώρας το είδαμε για άλλη μια φορά να επιβεβαιώνεται με τη μοναδική ανακάλυψη και τις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη.

»Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και επειδή μιλάμε για μια περιοχή όχι μόνο με πολιτιστικό πλούτο αλλά και σημαντική φυσική ομορφιά, είναι μια από τις περιοχές που θέλουμε να αναπτύξουμε σωστά σε πιλοτικό στάδιο, έτσι ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη που μπορεί να έχουν.

»Με προσοχή και με βάση την αειφορία. Το λέω αυτό γιατί, δυστυχώς, έχουμε δει σε άλλες περιοχές της χώρας, όταν δεν έχουμε κάνει συγκροτημένο σχέδιο από την αρχή, να μην έχει γίνει σωστή ανάπτυξη. Εχουμε μάθει από τα λάθη μας και είναι σημαντικό και οι τοπικές κοινωνίες να το αντιληφθούν αυτό».

«Η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύει μισό δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τον τουρισμό»

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύσει μισό δισ. ευρώ για τον τουρισμό τα επόμενα έξι χρόνια, είπε απόψε από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, κηρύσσοντας τα εγκαίνια της 30ης έκθεσης Philoxenia.

Η κ. Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στη νέα αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού τουρισμού, τις μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα και το στρατηγικό σχεδιασμό μέχρι το 2020, υπογράμμισε ότι το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μεγάλων τουριστικών υποδομών και συναφών δραστηριοτήτων, μέσω ΕΣΠΑ.

Όπως εξήγησε, διαμορφώνεται έγκαιρα ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένες και κατανεμημένες στον χώρο, δημόσιες πολιτικές μεταφρασμένες σε δράσεις. Για κάθε δράση - όπως είπε - θα υπάρχει στρατηγική, στόχοι, χρονοδιάγραμμα, ορόσημα παρακολούθησης, υπεύθυνοι διαχείρισης, απαιτούμενοι πόροι, και πηγές χρηματοδότησης των δράσεων από τα κατά περίπτωση τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα.

Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε, ότι στο νέο ΕΣΠΑ, ύψους 20,8 δις ευρώ, κατά την εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα ληφθεί μέριμνα ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων και σημαντικοί πόροι να έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους της χώρας.

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, το 35% του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, θα προωθηθεί στις Περιφέρειες σε σχέση με το προηγούμενο 22%, ενώ - όπως επισήμανε - παράλληλα, αξιοποιείται το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με ενίσχυση 1000 επενδυτικών σχεδίων στον Πράσινο και τον Εναλλακτικό Τουρισμό, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις Οικοτουρισμού και Υποδομών στην ύπαιθρο ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων υποδομής ανέρχεται σε 151 εκ. ευρώ και υλοποιείται από τοπικούς φορείς σε σημαντικά έργα τουριστικών υποδομών (πάρκα οικοανάπτυξης, μαρίνες, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων κα.).

H υπουργός αναφέρθηκε και στις επικοινωνιακές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, επισημαίνοντας, ότι ενισχύονται δράσεις σε παραδοσιακές αγορές, αναπτύσσονται προωθητικές ενέργειες, ενώ παράλληλα εξελίσσεται επικοινωνιακό πλάνο και σε νέες αγορές.

«Πρόθεσή μας είναι να σταθούμε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία και ολοκληρωμένη πρόταση των τοπικών αρχών και της Αυτοδιοίκησης. Απευθύνουμε μήνυμα συνεργασίας στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για καλύτερο και αποδοτικότερο συντονισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός, παραθέτοντας τα εντυπωσιακά και για φέτος αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό και επισημαίνοντας τις θετικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από