Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η Γερμανία κατά του Λουξεμβούργου έπειτα από τις αποκαλύψεις της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετέχουν «ΤΑ ΝΕΑ» μαζί με τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι το Λουξεμβούργο έχει «πολλά να κάνει» για να ευθυγραμμιστεί με τα παγκόσμια φορολογικά πρότυπα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεσκεπάζει τους μηχανισμούς του Μεγάλου Δουκάτου τους οποίους χρησιμοποιούν εκατοντάδες εταιρείες για να ελαχιστοποιήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους.

Στις δηλώσεις του ενώπιον των γερμανών βουλευτών στην Μπούντεσταγκ ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής από εταιρείες και τη διεθνή συμφωνία, στις 29 Οκτωβρίου, για τις χώρες να μοιράζονται αυτόματα φορολογικά στοιχεία.

«Το Λουξεμβούργο είναι μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα – εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουν αν έχετε διαβάσει την εφημερίδα, αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Σόιμπλε στο Κοινοβούλιο.

Η επίθεση δεν σταμάτησε σε αυτό το επεισόδιο: ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung»: «Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Οι χώρες, ανέφερε, δεν πρέπει να καθιστούν τη φοροαποφυγή επιχειρηματικό μοντέλο και όσοι το κάνουν, διαρρηγνύουν την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Η αντίδραση Γιούνκερ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών επί σχεδόν δύο δεκαετίες στο Λουξεμβούργο, ήταν άμεση. Σε βροχή ερωτημάτων που δέχθηκε χθες από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι «ήδη η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε ενέργειες» καθώς και ότι «αν υπάρξει δυσμενής απόφαση (από την Κομισιόν) το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επανορθώσει».

«ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκτάκτως χθες το πρωί στον απόηχο των αποκαλύψεων ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χανς Μπέτελ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Γκραμένια υπογράμμισαν ότι οι φορολογικές αποφάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι σχετικές διαδικασίες υφίστανται σε πολλές χώρες.

Από την πλευρά της, η νέα επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία είναι πλέον αρμόδια για τις έρευνες που διεξάγει η Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου, δήλωσε χθες το βράδυ στον ερευνητή δημοσιογράφο Τζον Χάνσεν από την εφημερίδα «Politiken» της Δανίας: «Δεν έχουμε δει όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες και σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη άποψη σχετικά με αυτές τις αποφάσεις και μια πιθανή επίσημη ενέργεια από την Επιτροπή».

Η Μ. Βεστάγκερ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αποκαλύψεις θα φέρουν το θέμα σε υψηλότερη θέση στην ατζέντα και θα ενισχύσουν τις πιέσεις για πολιτική δράση».

Οι πολιτικές αναταράξεις από τις αποκαλύψεις έφτασαν χθες έως την Αυστραλία, όπου ο επίτροπος Φορολογικών Θεμάτων Κρις Τζόρνταν δήλωσε στο μέλος του ICIJ Νιλ Τσένοουαθ ότι επικοινώνησε γραπτώς με τα κράτη που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες και ζήτησε «τη συνεργασία τους σε μία από κοινού έρευνα για τα στοιχεία» των αποκαλύψεων.