Στις 27 Οκτωβρίου 1954, στην Ιταλία, το πρωτάθλημα ήταν σε εξέλιξη με τη Μίλαν αήττητη σε έξι αγωνιστικές. Στη Φιορεντίνα είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα δείγματα δουλειάς του Φούλβιο Μπερναρντίνι. Τρίτοι με οκτώ βαθμούς στην κατάταξη οι Βιόλα είχαν στο πρόγραμμα εκείνη την Τετάρτη φιλικό απέναντι στην Πιστοϊέζε. Στο Κομουνάλε (νυν Αρτέμιο Φράνκι) πήγαν 10.000 φίλαθλοι –ενθουσιασμένοι από το διπλό της Κυριακής με 3-1 απέναντι στη Σπαλ.

Γύρω στις 14.20, στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου ποδοσφαιριστές, προπονητές και φίλαθλοι έστρεψαν το βλέμμα τους στον ουρανό… «Θυμάμαι τα πάντα με λεπτομέρειες. Σταματήσαμε να παίζουμε και κοιτούσαμε ψηλά κάτι που έμοιαζε με αβγό και κινούνταν αργά, πολύ αργά. Μείναμε έκπληκτοι, διότι ποτέ δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο. Σοκαριστήκαμε εκείνη τη στιγμή» διηγήθηκε ο ποδοσφαιριστής της Φιορεντίνα Αρντικο Μανίνι, μιλώντας στο BBC. Το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο ανέδειξε στην ιστοσελίδα του τον Ιανουάριο του 2013 το προ 60 ετών περιστατικό σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Η ημέρα που τα UFO πέταξαν πάνω από το Αρτέμιο Φράνκι».

ΔΙΑΚΟΠΗ. Το συμβάν προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα. Μάλιστα ο διαιτητής ανέφερε ως αιτία στο φύλλο αγώνα τη θέαση των ιπτάμενων αντικειμένων. Στις εξέδρες του γηπέδου όπου σήμερα δοκιμάζεται ο ΠΑΟΚ ήταν παρών ο μετέπειτα συντονιστής των συνδέσμων φιλάθλων της Φορεντίνα Τζίτζι Μπόνι: «Ολα κράτησαν γύρω στα δύο λεπτά. Θα τα περιέγραφα σαν πούρα Αβάνας.

Πιστεύω ότι ήταν εξωγήινοι. Αυτό πιστεύω και δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση στον εαυτό μου». Την επομένη ημέρα η εφημερίδα «Λα Νατσιόνε» είχε βασικό τίτλο: «Γυαλιστερά νήματα πέφτουν σε πόλεις της Τοσκάνης, έπειτα από πέρασμα σφαιρών και ιπτάμενων δίσκων».

Ο τότε 32χρονος δημοσιογράφος της εφημερίδας Τζιόρτζιο Μπατίνι ανέβηκε στον τελευταίο όροφο του κτιρίου των γραφείων, μάζεψε με τη βοήθεια σπίρτων ποσότητα του περίεργου νήματος και την παρέδωσε προς ανάλυση στο Ινστιτούτο Χημείας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Ο καθ’ όλα σεβαστός καθηγητής Τζιοβάνι Κανέρι απεφάνθη ότι το νήμα δεν ήταν ραδιενεργό και αποτελούνταν από βόριο, πυρίτιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Επίσημες πηγές απέκλεισαν οποιαδήποτε σχέση του υλικού με τα «πούρα» και τα «αβγά».

Ουδείς όμως ποτέ εξήγησε τι ήταν τα Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενα Αντικείμενα πάνω από το γήπεδο.