Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης η συγκέντρωση και πορεία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Πλέον είναι ανοιχτοί και οι κεντρικοί δρόμοι, που ήταν κλειστοί επί ώρες, λόγω και του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και της συγκέντρωσης λιμενεργατών και μεταλλεργατών που προηγήθηκαν.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι αντιστέκονται «στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων, υπερασπίζουμε τη δουλειά μας και τις ζωές μας και διεκδικούμε να καταργηθεί η διαθεσιμότητα, να επανασυσταθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις και να επανέλθουν όλοι οι εργαζόμενοι διοικητικοί διαθέσιμοι στις θέσεις τους.

«Μαζί με τους φοιτητές και άλλα τμήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας αντιστεκόμαστε στην επίθεση που εξελίσσεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην επιδίωξη να μετατραπεί σε ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο χωρίς τα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Νωρίτερα στο Σύνταγμα διοργανώθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο Λύκειο στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στις 6 το απόγευμα εκπαιδευτικοί – μέλη των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) διοργανώνουν συλλαλητήριο για τη δημόσια εκπαίδευση.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τις αστυνομικές Αρχές, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες – πλην του Νομού Θεσσαλονίκης – 11 σχολικά συγκροτήματα τελούσαν υπό κατάληψη, και συγκεκριμένα 7 στην Ημαθία, 1 στις Σέρρες, 1 στην Πιερία και 2 στο Κιλκίς.

Πορεία πραγματοποίησαν την Πέμπτη και μαθητές στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις σε 22 σχολεία του νομού.

Στο μεταξύ, «ανέβηκε» εκ νέου την Πέμπτη στο facebook η σελίδα μέσω της οποίας έγινε ο συντονισμός για τις καταλήψεις και για την οποία η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλήθηκε να ερευνήσει αν είναι μαθητική ή όχι.