Γιατί τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών μεγάλων οικονομιών τραβούν σήμερα τόσο πολύ την προσοχή; Με δεδομένο ότι οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις είναι πολυάριθμες, πολλοί ακαδημαϊκοί θεωρούν περίεργο το ότι οι ομιλίες και οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών προκαλούν τόσο ντόρο. Είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με την πληθώρα μακροοικονομικών πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, οι λόγοι και οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών έχουν σχετικά προβλέψιμες συνέπειες. Με λίγα λόγια, υπάρχουν επαρκείς λόγοι για τους οποίους οι κεντρικοί τραπεζίτες τραβούν την προσοχή των Μέσων, μεταξύ των οποίων η σχετική ανεξαρτησία τους και η σταθερή, σε γενικές γραμμές, απόδοσή τους.
Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που αφορούν την ανάγκη των πολιτικών για εξιλαστήρια θύματα, τον αγώνα των ΜΜΕ να επανακαθοριστούν στην εποχή του Διαδικτύου και τις άμεσες και προβλέψιμες συνέπειες των ανακοινώσεων των τραπεζιτών. Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια φούσκα γύρω από τις ανακοινώσεις και τις αποφάσεις τους, με αποτέλεσμα τα όποια σχόλιά τους να υπερεκτιμώνται σε σχέση με την πραγματική τους οικονομική σημασία. Οφείλουν να ανησυχούν γι' αυτή τη φούσκα οι τραπεζίτες; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι.
Η φούσκα των ειδήσεων ενισχύει την ιδέα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδιαφέρονται δυσανάλογα για τις αγορές, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες στοχεύουν όντως στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την σταθερότητα. Η πολιτική φούσκα αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζιτών και για να μην αποτελέσει στόχο των εκλεγμένων αξιωματούχων η εκάστοτε δημοσιονομική πολιτική απαιτείται διαρκής προσπάθεια. Η φούσκα της προβλεψιμότητας είναι ίσως η πιο δύσκολη να διευθετηθεί, αν και διαισθάνομαι ότι όσο λιγότερα γίνουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ο Κένεθ Ρογκόφ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Την περίοδο 2001-2003 διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου