Τέλος στη δράση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε συστηματικά ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου έβαλε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε Ιλιον και Ζεφύρι, συνελήφθησαν δύο έλληνες Ρομά ηλικίας 36 και 37 ετών και μία 29χρονη Ρουμάνα.

Οπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, από κοινού με άλλους δύο συνεργούς τους που αναζητούνται, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπραττε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, κυρίως στη Δυτική Αττική, αλλά και στην Αθήνα.

Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα και συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Στη συνέχεια τα προσέγγιζαν, υποδυόμενοι τους λογιστές, ασφαλιστές, υπαλλήλους εταιρειών ή υπαλλήλους διεκπεραίωσης επιστροφών χρημάτων από την Εφορία.

Παριστάνοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Στις περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι δεν πείθονταν, τηλεφωνούσαν σε άλλα μέλη της οργάνωσης, που προσποιούνταν συγγενικά τους πρόσωπα και επιβεβαίωναν την οφειλή ή τα λεγόμενά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους τους ηλικιωμένους στα σπίτια τους, σε Τράπεζα ή σε ενεχυροδανειστήριο, προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων.

Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι με τη μέθοδο αυτή έχουν εξαπατήσει 11 και έχουν αποπειραθεί να εξαπατήσουν άλλους 33 ηλικιωμένους, σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Ανω Λιόσια, Ιλιον, Καμίνια, Κολωνό, Πειραιά, Κερατσίνι, Αγιο Δημήτριο, Μοσχάτο, Κυψέλη, Βύρωνα, Πατήσια, Αλιμο και Γλυφάδα, αποσπώντας συνολικά 42.000 ευρώ.

Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 19.260 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων, φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και προσωπικών εγγράφων, καθώς και τρία Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ εξακολούθηση, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις συνεχίζονται.