Τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δέχτηκε τηλεφωνικώς ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης της Συγκλήτου, το Σάββατο, καθώς και την «επαναφορά στη νομιμότητα».

Η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών διεξήχθη χωρίς απρόοπτα αυτή τη φορά, παρά το γεγονός ότι ομάδα φοιτητών είχε συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος ζητώντας να μπει μέσα, χωρίς ωστόσο να το πετύχει. Στη συνέχεια οι φοιτητές αποχώρησαν.

«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τροπο» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου επικράτησε ένταση, καθώς περίπου 40 άτομα ζήτησαν να εισέλθουν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρύτανη.

Γύρω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν συγκεντρωμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η συνεδρίαση

Τα θέματα της φύλαξης, της καθαριότητας, των μετεγγραφών και των αιώνιων φοιτητών, καθώς και η τρέχουσα πραγματικότητα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου σε συνδυασμό με τις δέουσες ενέργειες για την εξυγίανση της λειτουργίας του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, μετά τη διακοπή της την περασμένη Πέμπτη.

«Αυτή την φορά θεωρήθηκε σκόπιμη η διακριτική αστυνομική επιτήρηση του περιβάλλοντος χώρου του Πανεπιστημίου ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της γνωστής απαράδεκτης κατάστασης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Γενική ήταν μεταξύ των συμμετασχόντων συγκλητικών η αίσθηση ότι το Ίδρυμα ανακτά τον ρυθμό του και επαναλαμβάνει την πορεία του προς τα εμπρός, παρά τις αντιδράσεις των όσων εραστών του τέλματος ή της οπισθοδρόμησης, αλλά σε απόλυτη συμφωνία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αυτής της χώρας και των φοιτητών μας» προστίθεται.

«Παραμένει σταθερή η πρόσκληση των Πρυτανικών Αρχών προς τους φοιτητικούς συλλόγους να καταθέσουν, όποτε το επιθυμούν, γραπτώς στην Πρυτανεία αιτήματα ή προτάσεις τους που θα εξετασθούν πάντοτε με εποικοδομητικό και ρεαλιστικό πνεύμα. Αταλάντευτα πιστοί στις δημοκρατικές αρχές και τους νόμους της πολιτείας, καλούμε την τελευταία να επιδείξει απέναντι στο μαχόμενο για την ουσιαστική πρόοδο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη στοργή της οποίας την έλλειψη έχουμε στο παρελθόν επανειλημμένα βιώσει» επισημαίνει η ανακοίνωση. 

Την περασμένη Πέμπτη η συνεδρίαση της Συγκλήτου είχε διακοπεί μέσα σε φορτισμένο κλίμα, καθώς ομάδα φοιτητών είχε εισβάλει στην αίθουσα της Πρυτανείας ζητώντας να λάβει μέρος στη διαδικασία.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο πρύτανης ζήτησε από τους φοιτητές να φύγουν από την αίθουσα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Τότε ο κ. Φορτσάκης απείλησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι πόρτες είχαν κλείσει και δεν μπορούσε να βγει έξω.

Για περίπου μία ώρα ο πρύτανης, τα μέλη στης Συγκλήτου και οι φοιτητές έμεναν μέσα στην αίθουσα της πρυτανείας αντιδικώντας για την παρουσία των φοιτητών στη συνεδρίαση.

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Στο θέμα αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στην ΟΝΝΕΔ. Είπε χαρακτηριστικά πως «η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε. Διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας».

Ακόμη, χαρακτήρισε όσους προκαλούν τα επεισόδια «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας, να σέβονται την γνώμη των άλλων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από