Καταγραφή των ζημιών έκαναν το Σάββατο τα συνεργεία των δήμων και των συναρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία της Παρασκευής.

Σε γειτονιές του Ιλίου, της Νίκαιας και της Ανθούπολης, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή που υπέστησαν.

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον δήμο του ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός.

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές που έχουν γίνει στους δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία θα έχει έως την Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος βρίσκεται σε επαφή με την Πυροσβεστική, η οποία συνεχίζει την καταγραφή των ζημιών στους οκτώ δήμους και αναμένεται να την ολοκληρώσει το συντομότερο.

Πρόκειται για τους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγ. Ι Ρέντη – Νίκαιας και Πειραιά.

Ο κ. Ντινόπουλος θα αποστείλει τη Δευτέρα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα στοιχεία, προκειμένου οι δήμοι να λάβουν την έκτακτη βοήθεια, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ζημιές που έχει προκληθεί σε κάθε δήμο.

Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το απαιτούμενο ποσό το συντομότερο προκειμένου να δοθεί άμεσα στους δήμους και τους πληγέντες.

Η Πυροσβεστική πραγματοποιεί την καταγραφή με δύο φόρμες – μία για τα κινητά και μία για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες έχουν υποστεί καταστροφές και δεν έχει περάσει η Πυροσβεστική, μπορούν να επικοινωνούν με το 199 ώστε να μεταβεί άμεσα η υπηρεσία.

Στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Τα προβλήματα

Συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν την απάντληση υδάτων από καταστήματα και γραφεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι με δικά τους μέσα απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ στο Ιλιον που πλημμύρισε. Τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου συνεχιζεται η άντληση υδάτων.

Κατά τον κ. Τσόκα, προβλήματα έχουν σημειωθεί σε 10 δήμους ενώ έχουν παρασυρθεί από τα νερά 250 με 300 αυτοκίνητα. Επίσης, ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους.

Οπως είπε, μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού ενώ αν έβρεχε όλη ημέρα υπό κανονικές συνθήκες το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων στη Νίκαια, αλλά και των εργαζομένων στο σούπερ μάρκετ του Ιλίου, οι οποίοι έβλεπαν έντρομοι τη στάθμη των νερών να ανεβαίνει και τελικά σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να καταφέρουν να βγουν.

Αποδέκτης παραπόνων από κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν έγινε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε αρκετές γειτονιές.

«Υποχρεωσή μου είναι να μεταφέρω τα όσα είδα στον Πρωθυπουργό για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε ο υπουργος.

Από την Παρασκευή στις δυο το μεσημέρι κινητοποιήθηκαν τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να συνδράμουν στους δήμους που επλήγησαν βαριά από την νεροποντή. Τα συνεργεία συνεχίζουν αδιαλείπτως απάντληση νερών από τους δρόμους, καθαρισμό φρεατίων (σε όσους δήμους δεν είχαν κάνει), καθάρισμα από φερτά υλικά και καθάρισμα ρεμάτων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα, συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται στους δήμους Καματερού, Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, Περιστερίου, Φυλής και στο Ίλιον.

Ειδικά στο Περιστέρι, η περιοχή Τσαλαβούτα «καταβυθίσθηκε» στην κυριολεξία στο νερό και όλη η περιοχή -όπως σημειώνει- μοιάζει με λίμνη.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ευχαρίστησε τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς επίσης τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

«Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές – οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο» αναφέρει η κ. Δούρου στη δήλωσή της, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους.

Η περιφερειάρχης Αττικής σχολίασε το γεγονός ότι δεν εκλήθη να συμμετάσχει στη σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας πως «η ενεργεία αυτή είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση τον ρόλο και την αποστολή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως ρόλο εκτελεστικού βραχίονα, συμπληρωματικού της κεντρικής εξουσίας, χωρίς λόγο. Πρόκειται για μια αντιμετώπιση που εντάσσεται σε έναν προεκλογικού τύπου σχεδιασμό που απάδει της κρισιμότητας της δύσκολης συγκυρίας».

Την Παρασκευή έγιναν 850 κλήσεις για επέμβαση της Πυροσβεστικής για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων και μέχρι τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου τα 80 συνεργεία της θα έχουν αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά, όπως δήλωσε το πρωί ο Περιφερειακός Διευθυντής του Σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης.

Οι δήμαρχοι Περιστερίου και Iλίου, Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος αντίστοιχα, παρείχαν το βράδυ προσωρινή στέγαση σε οικογένειες που χρειάστηκαν βοήθεια. Σύμφωνα με τον κ. Παχατουρίδη το πρόβλημα προκλήθηκε πέραν του όγκου της βροχής και σε δύο παλιά σπίτια που έχουν κτιστεί σε λάθος σημείο.

Από την πλευρά του ο κ. Ζενέτος είπε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με το αντιπλημμυρικό της οδού Καλπακίου που εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν είχαν προχωρήσει τα έργα 200 μέτρα περισσότερο δεν θα παρουσιάζονταν προβλήματα.

O δήμος Περιστερίου ανακοίνωσε ότι οι πληγέντες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο 2105715408, προκειμένου να δηλώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Κλιμάκια ελέγχου της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιλίου πραγματοποιούν καταγραφή και φωτογράφιση των ζημιών, δημιουργώντας πλήρη φάκελο για κάθε περιστατικό, που στη συνέχεια θα παραδώσουν στις αρμόδιες αρχές για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Για καταγραφή ζημιών: Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου 213-2030023 και 213-2030191.

Για τριτοκοσμική εικόνα μίλησε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε οτι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός. Ο ίδιος πρότεινε να γίνει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων.

Ο κ. Μώραλης συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να γίνει αποτύπωση της κατάστασης στον Πειραιά. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τον γγ του Δήμου, Βασίλη Ταταρόπουλο καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για την καταγραφή των ζημιών στις οικίες. Οι δημότες Πειραιά μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 213-1601802, 213-1601866 και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 3ος όροφος) προκειμένου να δηλώσουν τη ζημιά.

Οι επαγγελματίες του Δήμου μπορούν να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής που έχει την αρμοδιότητα καταγραφής των ζημιών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αχαρνών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, ο οποίος συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καταστήματα.

Από την αυτοψία που έγινε το πρωί στο δήμο, διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί.

Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

Κι όλα αυτά, ενώ ο Δήμος ανακοίνωσε ότι είχε ήδη καθαρίσει εδώ και μια εβδομάδα τα φρεάτια. Ομως, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη από την κακοκαιρία, διότι – όπως σημειώνεται από το γραφείο δημάρχου – δεν υπάρχουν ακόμη αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη. Παρότι πρόκειται για ένα αίτημα που απευθύνεται εδώ και χρόνια προς την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Δήμος έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση των χαλασμένων οδοστρωμάτων και της σήμανσης σε επικίνδυνα σημεία. Όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το γραφείο δημάρχου «προσπαθούμε να μπαλώσουμε ό,τι μπορούμε για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα ως επενέργεια της κακοκαιρίας. Παρακαλάμε τόσα χρόνια για τα αντιπλημμυρικά και δεν μας δίνουν καμία σημασία. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε το τελευταίο ραντεβού με την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών για τα αντιπλημμυρικά».

Μετά την πρωινή σύσκεψη, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε ο δήμος να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος. Επίσης, ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκτακτη επιχορήγηση για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές.

Οσοι δημότες έχουν υποστεί υλικές ζημιές καλούνται να επικοινωνήσουν με το δήμο είτε τηλεφωνικά στο 2132072300-400, είτε να προσέλθουν στο γραφείο Δημάρχου για να καταγραφεί το αίτημα τους, σε αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου. Ο Δήμος θα βρίσκεται συνεχώς ανοιχτός προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 40 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ προέβη σε έξι αντλήσεις υδάτων την Παρασκευή και σε άλλες τρεις το πρωί του Σαββάτου στις περιοχής της Τούμπας και της Πυλαίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία

Εξάλλου στη Θράκη, λόγω θυελλωδών ανέμων απαγορεύτηκε με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγος – Ξάνθης.

Ο καιρός

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά έως και 10 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την Τρίτη. Τα πρώτα χιόνια κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κύμα κακοκαιρίας θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Βροχές, καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα παραμείνουν ισχυροί, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Σε πτώση η θερμοκρασία.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Σταδικά βελτίωση αναμένεται από την Τρίτη, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Αναμένονται λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια και οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 7-8 μποφόρ με εξασθένηση την Τετάρτη.