Η Γαλλία πήρε ξανά από την Ιταλία τα σκήπτρα του μεγαλύτερου παραγωγού κρασιού στον κόσμο.

Η παραγωγή οίνου στη Γαλλία εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 46,5 εκατ. εκατόλιτρα το τρέχον έτος, από 42,3 εκατ. εκατόλιτρα το 2013, μια αύξηση της τάξεως περίπου του 10%.

Αντίθετα, η συγκομιδή της Ιταλίας το 2014 αναμένεται να είναι 40,9 εκατ. εκατόλιτρα, σχεδόν 15% κάτω από το 2013 – η μικρότερη από το 1950!

Τρίτη στη λίστα είναι η Ισπανία με παραγωγή 40,35 εκατ. εκατόλιτρα, πτώση της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2013, ενώ τέταρτες αναδείχθηκαν οι ΗΠΑ με παραγωγή 22,5 εκατ. εκατόλιτρα.

Ωστόσο, η μεγάλη κερδισμένη του 2014 δεν είναι άλλη από τη Νέα Ζηλανδία, που ήταν η μόνη χώρα που είδε μια τεράστια αύξηση στην παραγωγή της, της τάξης του 29%.

Με την εξαίρεση της Γαλλίας και της Νέας Ζηλανδίας, η παραγωγή κρασιού προβλέπεται να μειωθεί σε κάθε οινοπαραγωγό περιοχή του κόσμου το 2014: η Αυστραλία έχει ήδη δει μια πτώση 7% στην παραγωγή της, η Αργεντινή κατά 8%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Χιλή, όπου η παραγωγή οίνου είναι μειωμένη κατά 22,8%, που οι ειδικοί απέδωσαν στις κλιματολογικές συνθήκες, καθώς ενέσκηψε ένας πολύ δυνατός παγετός στη χώρα κατά τα πρώτα στάδια της παραγωγής.

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2014 ήταν χαμηλότερη κατά 6% σε σχέση με πέρσι. Το τρέχον έτος αναμένεται να παραχθούν 271 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σε σχέση με τα 287,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα του 2013.

Παρά την πρωτιά της Γαλλίας, οι εξαγωγές στο γαλλικό κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά μειώθηκαν κατά 7,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δραματική μείωση της κινεζικής ζήτησης, όπου οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν 30% σε αξία, λόγω της κινεζικής εκστρατείας λιτότητας της κυβέρνησης με την παράλογη απαγόρευση ανταλλαγής δώρων μεταξύ των υπαλλήλων που τέθηκε σε ισχύ. Ίσως πάλι, η μείωση αυτή να οφείλεται στο γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι κροίσοι αγοράζουν ολόκληρους αμπελώνες με «σατό» στη Γαλλία.

Η Christie’s International Real Estate, η πρώτη συμβουλευτική εταιρεία για αγοραστές κτημάτων με αμπελώνες, άνοιξε πριν λίγα χρόνια στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να προσφέρει, όπως ισχυρίζεται, «συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν αμπελώνες στις πιο γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας». Ήδη πολλοί αμπελώνες ανήκουν σε Κινέζους επιχειρηματίες, γεγονός που ενοχλεί κάποιους Γάλλους.

Μάλιστα, η πώληση το 2012 ενός αμπελώνα της Βουργουνδίας σε έναν Κινέζο εκατομμυριούχο των καζίνο προκάλεσε κατακραυγή από τους ντόπιους, που λένε ότι απειλείται η πολιτισμική κληρονομιά τους.

Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές κρασιού από την Γαλλία, μετά την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.