Μεγάλες εξαγωγικές χώρες αθετούν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τη διαφθορά στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς περισσότερες από τις μισές χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη κατά της διαφθοράς δεν την εφαρμόζουν. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια».

Η οργάνωση αυτή κατά της διαφθοράς κατονόμασε την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία μεταξύ των χειρότερων παραβατών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν λίγο ή καθόλου τη συνθήκη.

Η διαφθορά στο εμπόριο υπονομεύει την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς τα συμβόλαια δεν κατακυρώνονται στους καλύτερους προμηθευτές, οι τιμές φουσκώνουν για να καλυφθούν οι δωροδοκίες, περιβαλλοντικές απαιτήσεις δεν επιβάλλονται και φόροι δεν καταβάλλονται.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ο ΟΟΣΑ υιοθέτησε το 1977 τη «Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Ξένων Δημόσιων Αξιωματούχων στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές».

Η συνθήκη αυτή, η οποία θεωρείται ευρέως ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, απαιτεί από τις 41 χώρες που την έχουν υπογράψει να καταστήσουν τη δωροδοκία στο εξωτερικό ποινικό αδίκημα για το οποίο είναι δυνατό να διώκονται άτομα και επιχειρήσεις.

Οι χώρες αυτές είναι υπεύθυνες για περίπου τα 2/3 των παγκόσμιων εξαγωγών και για σχεδόν το 90% των συνολικών ξένων ροών προς άμεσες επενδύσεις.

Ωστόσο 22 από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη κάνουν λίγα ή και τίποτε για να την επιβάλουν, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το θέμα.

«Ως αποτέλεσμα, ο θεμελιώδης στόχος της σύμβασης να δημιουργήσει ένα ελεύθερο από τη διαφθορά ελεύθερο εμπόριο απέχει ακόμη πολύ από την ευόδωσή του» αναφέρεται στην έκθεση.

Μεταξύ αυτών που επιβάλλουν λίγο ή καθόλου την εφαρμογή της συνθήκης είναι η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Δανία, η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Χιλή και το Ισραήλ, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια.

Η οργάνωση προσθέτει πως άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Σουηδία, η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία, εφαρμόζουν τη σύμβαση με «περιορισμένο» τρόπο.

Στην εκτίμησή της, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει πως μόνο τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ εφαρμόζουν ενεργά τη σύμβαση κατά της δωροδοκίας: οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελβετία.

Η ΜΚΟ καλεί τις εξαγωγικές χώρες να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση έναντι της δωροδοκίας.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η αυστηρή παρακολούθηση εκ μέρους του ΟΟΣΑ είναι ουσιαστικής σημασίας.