Οκτώ μέτρα κατά της Τουρκίας αποφάσισε χθες το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ως απάντηση στις παραβιάσεις της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο συνέχισε και χθες να ποντίζει καλώδια, σαφής ένδειξη ότι πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες.

Πυρήνας της δέσμης μέτρων κατά της Αγκυρας είναι το σχέδιο της Λευκωσίας να μπλοκάρει τις ευρωτουρκικές σχέσεις η Λευκωσία και να ασκήσει βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ο πρόεδρος Αναστασιάδης να καταγγείλει τις προκλήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται αύριο και την Παρασκευή, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Τα υπόλοιπα μέτρα που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο μέσα σε κλίμα συναντίληψης όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι:

n Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

n Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

n Συνέχιση των διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση των σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

n Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

n Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της ΑOZ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Στόχος της Λευκωσίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι της Τουρκίας με τέτοιον τρόπο ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Αγκυρα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέστειλε ήδη τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ενώ χθες κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ επιστολή του κύπριου προέδρου προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με την οποία καταγγέλλει την τουρκική πρόκληση με την έκδοση της NAVTEX και του ζητά να παρέμβει ώστε να μην υλοποιηθούν οι απειλές της Αγκυρας.

ΤΟ «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ». Οι κυπριακές Αρχές παρακολουθούν τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός» από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης και σύμφωνα με πληροφορίες αρμοδίων πηγών το τουρκικό σεισμογραφικό και τα δύο σκάφη που το συνοδεύουν εισήλθαν διαδοχικά στα Οικόπεδα 3, 2 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, πλέοντας σε περιοχές που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα με τη NAVTEX την οποία εξέδωσε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος κινείται στα όρια των κυπριακών χωρικών υδάτων και έφθασε σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού. Φέρεται μάλιστα να παρενόχλησε σκάφος υπό σημαία Παναμά που έπλεε στην περιοχή και κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Λεμεσού.