Μετά τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s που υποβάθμισε πριν από λίγες ημέρες την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και ο οίκος Fitch έθεσε την οικονομία της χώρας σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση (Rating Watch Negative) από την αξιολόγηση «ΑΑ+», όπου βρίσκεται τώρα.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχωρεί σε αυτήν την απόφαση, επικαλούμενος την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Γαλλίας και την εξασθένηση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης του χρέους.

«Κατά την άποψη του Fitch, οι τελευταίες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και τις δεσμεύσεις της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), πλήττουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία. Είναι η δεύτερη φορά που η γαλλική κυβέρνηση ανέβαλε την επίτευξη του ορίου ελλείμματος 3% της ΕΕ από τα τέλη του 2012. Αυτό συμβαίνει παρά την εισαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου των Δημοσίων Οικονομικών και του νέου φορολογικού πλαισίου στη Γαλλία, καθώς και το ενισχυμένο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

»Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αναθεωρημένους γαλλικούς στόχους μένει να φανεί. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την ασθενέστερη ανάπτυξη, τις προοπτικές του πληθωρισμού, τις φορολογικές επιδόσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει από τη Γαλλία να υιοθετήσει ως αντάλλαγμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ή πρόσθετη δημοσιονομική σύσφιξη. Ωστόσο, ο Fitch δεν αναμένει καμία κύρωση ή αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της δυναμικής του χρέους της Γαλλίας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Ο Fitch θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στις 12 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από