Εντολή για αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την άμεση αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές περιστατικών κακοποίησης και βίας, κυρίως κατά των αδέσποτων ζώων, δίνει με εγκύκλιό της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η κ. Κουτζαμάνη τους ζητά να εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία- καταγγελία απ’ όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του Διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ΄αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό και εφόσον διαπιστώνουν παράβαση «να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους».

Μετά τα αυξημένα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης αδέσποτων ζώων, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ζητά την αυστηρή τήρηση του νόμου από τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών της νομοθεσίας.

Εφιστά δε τη προσοχή στους εισαγγελείς λέγοντας ότι θα πρέπει να παραπέμπουν τους δράστες στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής, τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πέραν της παραγγελίας σας προς του κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρηση αυτής, έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας», καταλήγει η κ. Κουτζαμάνη.