Αρχίζει σε μερικές ημέρες η μάχη της φετινής σεζόν θέρμανσης, με τους καταναλωτές να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς και τις εταιρείες πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικών συσκευών και τζακιών να «φορτσάρουν» προκειμένου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Το πετρέλαιο, μετά και τη μείωση του ειδικού φόρου και με βάση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση των διεθνών τιμών, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στα επίπεδα των 1,07 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,25 ευρώ πέρυσι.

Για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,72 ευρώ το λίτρο (με πλαφόν κατανάλωσης), έναντι 0,90 ευρώ πέρυσι.

ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ. Παρά την αισθητή μείωση των τιμών έναντι της περσινής χρονιάς, στελέχη του χώρου κρατούν μικρό καλάθι. Ερευνες αγοράς που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι παρά τη μείωση του φόρου αλλά και την πτωτική τάση των διεθνών τιμών, το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει χαμηλό και δεν περιμένουν παρά 10% αύξηση πωλήσεων έναντι της περσινής σεζόν.

Πέραν του πετρελαίου, οι εναλλακτικές λύσεις για να ζεσταθούν οι καταναλωτές είναι και φέτος πολλές, από το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά, τους θερμοπομπούς και τα υπέρυθρα πάνελ μέχρι τα τζάκια.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω ακριβώς της υψηλής τιμής στο πετρέλαιο, χιλιάδες νοικοκυριά στράφηκαν ξανά στα καυσόξυλα, με αποτέλεσμα τους δύο τελευταίους χειμώνες να εμφανιστεί στις ελληνικές πόλεις το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Αυτός είναι και ο λόγος που πέρυσι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε έκτακτα μέτρα δίνοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προμηθεύονται δωρεάν ρεύμα για θέρμανση, κατά τις ημέρες που οι ρύποι ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο. Πιθανώς το μέτρο να επαναληφθεί και φέτος.

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές των καυσίμων, ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων σε μια μεγάλη πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα, για παράδειγμα στην Αττική, θα πληρώσει ενδεικτικά για όλη τη σεζόν θέρμανσης 900 ευρώ αν καταναλώσει πετρέλαιο.
Αντίθετα, θα καταβάλει 520 ευρώ αν κάνει χρήση φυσικού αερίου, 730 ευρώ αν θερμανθεί με κλιματισμό και 750 ευρώ αν αποφασίσει να ζεσταθεί μόνο με ένα τζάκι – καλοριφέρ.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μαζί φυσικά με ένα τζάκι – καλοριφέρ υψηλού βαθμού απόδοσης, αποτελούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να θερμανθεί ένα σπίτι, καθώς τα υπόλοιπα δεν είναι παρά συμπληρωματικές τεχνολογίες.
Κι αυτό καθώς διαθέτουν υψηλότερη θερμική απόδοση, ζεσταίνοντας την τοιχοποιία του σπιτιού και όχι τον αέρα όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα συστήματα.
Ειδικά οι ηλεκτρικές συσκευές (σόμπες αλογόνου, καλοριφέρ, κλιματιστικά) μπορεί να εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου, αρκεί ωστόσο τα νοικοκυριά να είναι προσεκτικά με τον χρόνο της κατανάλωσής τους. Κι αυτό γιατί όσο υψηλότερη κατανάλωση κάνουν σε κιλοβατώρες τόσο ακριβότερες γίνονται οι χρεώσεις, τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και σε μια σειρά από άλλες έμμεσες επιβαρύνσεις, όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

€1,07 το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου έναντι €1,25 που κόστιζε πέρυσι

€0,72 θα στοιχίζει το λίτρο πετρελαίου θέρμανσης για όσους δικαιούνται επίδομα