Πέντε και πλέον εκατομμύρια βρετανοί εργαζόμενοι έλαβαν λαθεμένα εκκαθαριστικά από την Kεντρική Υπηρεσία Φόρων, με αποτέλεσμα να «δημιουργηθεί χαώδης κατάσταση», όπως παραδέχτηκε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας. Πρόκειται για «λάθος της Υπηρεσίας» είπε και πρόσθεσε ότι «στους περισσότερους ο υπολογισμός του φορολογήσιμου ποσού ήταν μεγαλύτερος εκείνου που του αναλογούσε και σε πολλούς άλλους μικρότερος ως 300 λίρες» (370 ευρώ).

«Είναι απίστευτο. Πρόκειται για καταστροφή. Πρέπει να πέσουν κεφάλια στην φορολογική Υπηρεσία», δήλωσε πρόεδρος μεγάλου φοροτεχνικού γραφείου. Η Υπηρεσία αρνείται να παραδεχτεί ότι «το σύστημα δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του και είναι σκάνδαλο ότι κανένας πολιτικός δεν της καταλογίζει ευθύνη» δήλωσε άλλος φοροτεχνικός. Πρόσθεσε ότι «τέτοια λάθη και ακόμη χειρότερα γίνονται τακτικά».

Ένας μεγάλος αριθμός βρετανών φορολογούμενων, αγνοώντας το λάθος, πλήρωσε ήδη τον φόρο του και έκπληκτος έλαβε νέο εκκαθαριστικό με την υποσημείωση ότι «αν πληρώσατε λιγότερα θα ειδοποιηθείτε για το πρόσθετο ποσό». Σύγχυση και σοβαρότερες αντιδράσεις σημειώθηκαν όταν περίπου δυο εκατομμύρια εργαζόμενοι έλαβαν δεύτερο εκκαθαριστικό με μεγαλύτερο ποσό φόρου και την υποσημείωση «μη πληρώσετε» προτού συνεννοηθείτε με τον έφορο.

Όπως γράφει σχετικά η εφημερίδα «Telegraph», το λάθος είναι «συνηθισμένο φαινόμενο» τα τελευταία χρόνια και «άτομα τα οποία αλλάζουν τόπο εργασίας, είτε προωθούνται και έχουν αύξηση μισθού» δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία. Τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι αυτή η κατάσταση «δημιουργεί καθυστερούμενα» περίπου 5.5 εκατ. λίρες (περίπου 7 εκατ. ευρώ).

«Αν η φορολογική Υπηρεσία εξακολουθήσει να κάνει τόσο μεγάλα λάθη θα εξαφανίσει την εμπιστοσύνη των Βρετανών στο φορολογικό καθεστώς και ιδιαίτερα στα νέα συστήματα που αποσκοπούν στο να αρπάξουν περισσότερα χρήματα από τις καταθέσεις του κόσμου στις τράπεζες», σχολίασε ο διευθυντής του συμβουλίου Φοροτεχνικών Στιούαρτ Φίλιπς.