Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων σχετικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει στην ηγεσία του κόμματος με ποσοστό 68,36%.

Ο ανθυποψήφιός του Δημήτρης Λουκάς που υποστηριζόταν από το Αριστερό Δίκτυο έλαβε το 21% των ψήφων, ενώ τα λευκά κινήθηκαν στο 10%.

Ο κ. Κουβέλης μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα δήλωσε ότι «η ΔΗΜΑΡ επανέρχεται ολικά στην πολιτική ζωή και θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά με τους ανθρώπους όρθιους».

«Είναι δύναμη ευθύνης για αλλαγή» είπε «και θα διεκδικήσει σταθερά, με τις θέσεις και τις ιδέες της, λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Προχωράμε ενωμένοι και με συλλογικότητα και με σαφήνεια πολιτικών θέσεων».

Ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε τα μέλη και τους συνέδρους του κόμματος για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη νέα ηγεσία.

Εξάλλου, ο κ. Δ. Λουκάς τόνισε ότι με συνέπεια, ευθύνη και χωρίς αμφισημίες η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με έντονη παρουσία της Αριστεράς.

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριςτεράς σημαδεύτηκε κυρίως από δύο θέματα:

– τη στάση του κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

– την αλλαγή ηγεσίας και ηγετικής ομάδας

Σε σχέση με το πρώτο οι περισσότεροι σύνεδροι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της προσέγγισης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας, όμως, πως δεν πρέπει να χαθεί η αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συμφωνία στο να μην ψηφίσει η Δημοκρατική Αριστερά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός.

Στην χθεσινοβραδινή ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέλαβε το αίτημα της αυτοτέλειας και σημείωσε πως το κόμμα δεν θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε, επίσης, πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στις πολλές επιθέσεις που έχει δεχτεί λέγοντας: «Εάν τα χτυπήματα αφήναν στίγματα στο σώμα μου και σήκωνα το πουκάμισο θα ήταν διάστικτο το κορμί μου».