Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε το Σάββατο έκκληση για διάλογο έπειτα από την απόφαση των καταλανών ηγετών να προχωρήσουν στο σχέδιό τους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, παρακάμπτοντας τη Μαδρίτη.

«Ο νόμος και ο διάλογος, αυτοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης στην Καταλονία… κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» είπε ο Ραχόι, έσπευσε, πάντως, να προσθέσει -απευθυνόμενος στους Καταλανούς: «Θέλω να μείνουμε μαζί».

Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των καταλανών ηγετών ότι θα παρακάμψουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ουσιαστικά αναστέλλεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας όρισε επταμελή επιτροπή η οποία καλείται να επιτηρήσει το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της δημιουργίας της εκλογικής επιτροπής.

Με πληθυσμό 7,5 εκατ κατοίκους, η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει από την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.