Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως του ζητούν οι φοιτητές, ωστόσο ανακοίνωσε ότι η δεύτερη στην ιεραρχία της πόλης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των φοιτητών, για να συζητήσει τα αιτήματά τους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο, ο κυβερνήτης Λεούνγκ Τσουν Γινγκ προειδοποίησε τους φοιτητές ότι οι καταλήψεις κτιρίων «θα είναι γεγονός με πολύ σοβαρές συνέπειες».

Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, διότι πρέπει να συνεχίσω το έργο της διοργάνωσης των εκλογών, συνέχισε.

Εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν πάντως θετικοί στο να συναντηθούν με τη δεύτερη στην ιεραρχία αξιωματούχο της πόλης, ώστε να συζητήσουν.

Οι ηγέτες των φοιτητικών οργανώσεων, που αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των διαδηλωτών που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση να συζητήσουν με την κυβέρνηση για τις διεκδικήσεις τους, επιμένοντας ωστόσο στην παραίτηση του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ.

«Η Ομοσπονδία των φοιτητών του Χονγκ Κονγκ θα έχει μία δημόσια συνάντηση με την επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ» ανέφερε αυτή η οργάνωση σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε μετά την προσφορά για διάλογο που τους απηύθυνε ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, «η παραίτησή του οποίου είναι ζήτημα χρόνου», όπως εκτιμά η Ομοσπονδία των φοιτητών.

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.