Κλιμακώνεται η ένταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν σε μια από τις πιο γνωστές εμπορικές συνοικίες, καθώς εκατοντάδες υποστηρικτές της Κίνας και αγανακτισμένοι πολίτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, έσκισαν πανό που ανήκουν σε διαδηλωτές, έριξαν σκηνές και ανάγκασαν πολλούς εξ αυτών να υποχωρήσουν.

Το απόγευμα της Παρασκευής οι επικεφαλής των φοιτητών που ηγούνται των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στον διάλογο με την κυβέρνηση, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα μεταξύ των διαδηλωτών και υποστηρικτών της Κίνας.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ και καταστηματάρχες επιτέθηκαν εναντίον πολλών σημείων που έχουν καταλάβει εδώ και μία εβδομάδα οι διαδηλωτές, η πλειονότητα των οποίων είναι φοιτητές.

Στη συνοικία Μονγκ Κοκ, όμως, που θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Κόζγουεϊ Μπέι, την πιο ακριβή εμπορική συνοικία του κόσμου, περίπου 1.000 υποστηρικτές του Πεκίνου συγκρούστηκαν με περίπου 100 διαδηλωτές. Ορισμένοι άρχισαν να τους φτύνουν και να τους πετούν πλαστικά μπουκάλια. Η αστυνομία σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα για να χωρίσει τις δύο ομάδες.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κατηγορούν τους αντιπάλους τους ότι στρατολόγησαν μπράβους της κινεζικής μαφίας για να προκαλέσουν ταραχές και να βλάψουν το κίνημα, το οποίο έχει βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Κυριακή.

Η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ (HKFS) ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την εκλογική μεταρρύθμιση στην πρώην βρετανική αποικία, εκτιμώντας ότι η αστυνομία άφησε την κινεζική μαφία να τους επιτεθεί.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ακύρωση των συνομιλιών. Η κυβέρνηση και η αστυνομία έκλεισαν σήμερα τα μάτια όταν η κινεζική μαφία επιτέθηκε βίαια εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ανέφερε η ομοσπονδία.

Εξάλλου συγκλίνουσες μαρτυρίες κάνουν λόγο για σεξουαλικές επιθέσεις σε πολλά σημεία του Χονγκ Κονγκ, που υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς του κόσμου.

Οι διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ αξιώνοντας περισσότερη δημοκρατία στην πρώην βρετανική αποικία, κυρίως ένα σύστημα καθολικής και ελεύθερης ψηφοφορίας και να μην υπάρξει παρέμβαση του Πεκίνου στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια για τη θέση του κυβερνήτη στις εκλογές οι οποίες θα γίνουν σε δύο χρόνια.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ συμφώνησε να αρχίσει συνομιλίες με τους διαδηλωτές, αλλά απέρριψε το αίτημά τους να παραιτηθεί.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι Αρχές στο Πεκίνο, οι οποίες τον υποστηρίζουν, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στις σοβαρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της πόλης Τζον Τσανγκ προειδοποίησε εξάλλου ότι, εάν συνεχιστούν επί μακρόν στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται οι περισσότερες χρηματιστικές εταιρείες, αυτό θα προκαλέσει «μόνιμη» ζημία στο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Σε ορισμένα από τα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές οι αριθμοί όσων προσήλθαν ήταν μειωμένοι, καθώς σημειώθηκε βροχόπτωση αλλά και επειδή πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν στις δουλειές τους έπειτα από μια διήμερη αργία.

Στη συνοικία Μονγκ Κοκ, όμως, που θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γη – με πολυκατοικίες δεκάδων ορόφων τη πολύ κοντά στην άλλη, εστιατόρια, μπαρ, επιγραφές νέον και υπαίθριες αγορές τη μια πάνω στην άλλη – , περίπου 1.000 υποστηρικτές του Πεκίνου συγκρούστηκαν με περίπου 100 διαδηλωτές.

Ορισμένοι άρχισαν να τους φτύνουν και να τους πετούν πλαστικά μπουκάλια. Η αστυνομία σχημάτισε μια ανθρώπινη αλυσίδα για να χωρίσει τις δύο ομάδες.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες για να προστατεύουν τους αστυνομικούς, ενώ οι υποστηρικτές του Πεκίνου φώναζαν στους αστυνομικούς διότι δεν έχουν απομακρύνει τους ταραξίες. «Δεν πάει άλλο, επηρεάζονται οι ζωές μας», δήλωσε ένας δάσκαλος, ο Βίκτορ Μα, 42 ετών. «Δεν μπορείς να κρατάς τους πολίτες ομήρους, αυτό δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Για αυτό είναι τόσο οργισμένος ο κόσμος εδώ».

Στο μεταξύ στην περιοχή Κοζγουέι Μπέι, περίπου 100 πολίτες προσπαθούσαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές απέναντι σε περίπου 25 μέλη της οργάνωσης διαμαρτυρίας Occupy Central.

Ο κυβερνήτης Λεούνγκ αρνήθηκε να υποκύψει στο τελεσίγραφο των διαδηλωτών να παραιτηθεί ως χθες τα μεσάνυκτα.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η αστυνομία έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι διαδηλωτές αποπειραθούν να αποκλείσουν, ή να καταλάβουν, κυβερνητικά κτίρια στη Σέντραλ, τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές δημόσιες επιχειρήσεις και οι σημαντικότερες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου.