Ονομα είχε βρεθεί από ημέρες: η Εξέγερση των Ομπρελών, από τις χιλιάδες ομπρέλες που ανοίγουν ως ασπίδα προστασίας από τον καυτό ήλιο, τις δυνατές μπόρες αλλά και το σπρέι πιπεριού της αστυνομίας. Στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, όμως, χρειαζόταν και ένας ηγέτης, ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που να γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Βρέθηκε και αυτό: είναι ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας βετεράνος του ακτιβισμού –παρά τα 17 του χρόνια.

Στην πραγματικότητα, οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έδωσαν χθες, ανήμερα της 65ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και εκμεταλλευόμενοι την αργία, το πιο δυναμικό «παρών» τους στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ δεν έχουν έναν μοναδικό ηγέτη.

Εχουν ωστόσο κάποιους πνευματικούς καθοδηγητές. Από τη μία πλευρά είναι οι επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας Καταλάβατε τα Κεντρικά με Αγάπη και Ειρήνη, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, πολιτικά έμπειροι, που κατέχουν την τέχνη της αυτοσυγκράτησης. Αλλά αυτοί έχουν μάλλον επισκιαστεί από τους ηγέτες των σπουδαστών –που είναι περισσότερο ιδεολόγοι, περισσότερο πεισματάρηδες και περισσότερο μυημένοι στα κοινωνικά δίκτυα. Και κάπου εδώ ανεβαίνει στη σκηνή ο Τζόσουα Γουόνγκ. Μπορεί να είναι πολύ μικρός για να οδηγεί ή να ψηφίζει, αποτελεί όμως ήδη πηγή έμπνευσης για συμπολίτες του που μπορεί και να έχουν τα τριπλάσιά του χρόνια.

Είναι ένας αδύνατος διοπτροφόρος έφηβος, το μόνο που τον ξεχώριζε χθες από τους υπόλοιπους έφηβους διαδηλωτές ήταν το τείχος από κάμερες που είχε στηθεί μπροστά του.

ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 14. Το 2011, στα 14 του χρόνια, ο Γουόνγκ συνίδρυσε την ομάδα Scholarism σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υποστηριζόμενο από το Πεκίνο σχέδιο εφαρμογής ενός προγράμματος «πατριωτικής εκπαίδευσης» στα δημόσια σχολεία του Χονγκ Κονγκ· το επόμενο φθινόπωρο κατάφερε να κινητοποιήσει 120.000 άτομα προκειμένου να καταλάβουν το αρχηγείο της τοπικής κυβέρνησης, αναγκάζοντας τελικά τους ιθύνοντες να βάλουν το σχέδιο στο συρτάρι.

Επιβεβαιώνοντας την επιρροή του, τα κρατικά ΜΜΕ επιχείρησαν να τον απαξιώσουν παρουσιάζοντάς τον ως «εξτρεμιστή» που διατηρεί σκιώδεις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Γουόνγκ συνελήφθη, μαζί με άλλους νεαρούς που σκαρφάλωσαν έναν φράχτη και εισέβαλαν στο αρχηγείο της κυβέρνησης στη συνοικία Αντμιράλτι. Μέχρι να αφεθεί ελεύθερος, το βράδυ της Κυριακής, το κίνημα της διαμαρτυρίας είχε γιγαντωθεί.

ΑΜΗΧΑΝΟΣ «ΗΡΩΑΣ». «Πολλοί πολίτες μού λένε «το Χονγκ Κονγκ στηρίζεται πάνω σου», κάποιοι έφτασαν σε σημείο να με χαρακτηρίσουν ήρωα», έγραψε χθες ο Γουόνγκ στο facebook. «Αυτοί οι έπαινοι μου προκαλούν αμηχανία, ακόμη και ενόχληση. Ηρωας αυτού του κινήματος είναι καθένας πολίτης του Χονγκ Κονγκ». Αλλά η ταπεινότητά του δεν επεκτείνεται και στους πολιτικούς του στόχους, και δη την απαίτηση για εκλογές με καθολική ψηφοφορία, και χωρίς προεπιλογή των υποψηφίων από το Πεκίνο, το 2017: «Πρέπει να βλέπεις κάθε μάχη ως την εν δυνάμει τελευταία μάχη» δήλωσε. «Μόνο τότε θα έχεις την αποφασιστικότητα να πολεμήσεις».

Η ΔΙΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Ανεβάζοντας την ένταση στην αντιπαράθεσή τους με τις Αρχές, οι ηγέτες των φοιτητών έδωσαν χθες διορία μέχρι σήμερα στον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουνγίνγκ να παραιτηθεί, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προχωρήσουν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Μια τέτοια κίνηση όμως ενέχει τον κίνδυνο νέας αντιπαράθεσης με την αστυνομία. Και θα ενέτεινε αναμφισβήτητα την πίεση στην κινεζική κυβέρνηση –τα κρατικά ΜΜΕ άφησαν χθες σαφώς να εννοηθεί πως το Πεκίνο έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τις διαδηλώσεις.