Απάντηση στο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει» έδωσε η η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το άρθρο «δεν αντανακλά καθόλου την πραγματικότητα», καθώς παρουσιάζει ένα μικρό απομονωμένο περιστατικό ως απειλή για την Ακρόπολη, αναφέρεται σε επιστολή που έχει αποστείλει στην εφημερίδα, μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο, η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγραψε την Πέμπτη ότι έλληνες μηχανικοί «ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί», «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα».

Το δημοσίευμα των Times προσθέτει πως κρίνεται απαραίτητη η αναστήλωση της νότιας πλαγιάς του λόφου, με το πρόβλημα να αποδίδεται στις σωληνώσεις όμβριων υδάτων του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης.

Οπως σημειώνεται στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αναπληρωτή διευθυντή της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ Κωνσταντίνο Κίσσα, ένα μικρό θραύσμα σχιστόλιθου (μήκους 60 εκατοστών) αποκολλήθηκε μετά από σφοδρή βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα.

Λόγω αυτού, συνεχίζει η επιστολή, η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διεξήγαγε μία τεχνική μελέτη για μικρής κλίμακας προληπτικά σταθεροποιητικά έργα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνεχούς φροντίδας από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση και συντήρηση όχι μόνο των διασήμων μνημείων, αλλά και του γεωλογικού υποστρώματός τους.

Ολα τα έργα, καταλήγει η επιστολή, θα πραγματοποιηθούν από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.