Σε μία πόλη που δεν ξέρει τι θα πει πολιτική βία, η ωμή απάντηση της Αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ στις διαδηλώσεις των πολιτών ήταν πραγματικά σοκ.

Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές και υποστηρικτές του κινήματος Occupy Central υπέρ της Δημοκρατίας. Διαμαρτύρονται για την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τούς υποψήφιους στις τοπικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν το 2017. Και είναι από τους πολύ λίγους – αν όχι οι μοναδικοί – διαδηλωτές, που ενόσω βομβαρδίζονται με νερό και σπρέι πιπεριού, εκείνοι αμύνονται με ομπρέλες και ενώ εισπνέουν τα δακρυγόνα της Αστυνομίας, εκείνοι σταματούν για να μαζέψουν από τον δρόμο τα σκουπίδια τους.

Οι φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του κόσμου. Και ο διαδηλώσεις γίνονται σταδιακά, τόσο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και ανάμεσα στους ίδιους τους διαδηλωτές, η Επανάσταση της Ομπρέλας.

Μία φωτογραφία ξεχωρίζει για τη δυναμική της. Ο «άνδρας με την ομπρέλα» είναι από τις εικόνες που θα δούμε ξανά και ξανά, ίσως για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ηδη όσοι στέκονται στο πλευρό των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ βλέπουν στον «άνδρα με την ομπρέλα» εκείνο τον νεαρό με το λευκό πουκάμισο και το σκουρόχρωμο παντελόνι που στάθηκε αγέρωχα απέναντι στα τανκς του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τιενανμέν, τον Ιούνιο του 1989.