Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κύπρος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το μνημόνιο, άφησε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η προοπτική της κυπριακής οικονομίας θα τεθεί σε κίνδυνο αν δοθεί η εντύπωση πως η πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής τερματίζεται για πολιτικούς ή για άλλους λόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο προϋπολογισμός της Κύπρου για το 2015 που αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Οκτωβρίου παρουσιάζει οριακά αυξημένες δαπάνες κυρίως λόγω αύξησης σε συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα και σε προγράμματα κοινωνικής συνοχής.

Ο ίδιος είπε πως η βελτιωμένη εικόνα των δημοσίων οικονομικών φαίνεται γενικότερα από την πορεία των προβλέψεων για το πρωτογενές έλλειμμα. Από το 4,25% που είχε καθοριστεί αρχικά για το 2014, ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος αναθεωρήθηκε στο 1,3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, και η πορεία του δημοσίου χρέους θα είναι ακόμη καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις του προγράμματος. Όπως είπε, ενώ για το 2014 προβλεπόταν ένα δημόσιο χρέος 117%, το πραγματικό ποσοστό του δημοσίου χρέους αναμένεται – χωρίς να υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη – να κλείσει στο 113%.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ανησυχίες για εξελίξεις που ενδεχομένως να εκτροχιάσουν την πορεία των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η θετική προοπτική που άρχισε να δημιουργείται λόγω της συνεπούς εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης της δημόσιας οικονομίας με την σφραγίδα και των τριών θεσμών που απαρτίζουν την τρόικα δεν θα πρέπει να διακυβευτεί.

«Εάν επικρατούσε μια εντύπωση ότι η Κύπρος για πολιτικούς ή για άλλους λόγους ανέστελλε την εφαρμογή αυτού του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, η προοπτική θα διακυβευτεί, επειδή βασιζόταν στην επιβεβαίωση της σωστής υλοποίησης», είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η πολιτική αυτή έφερε τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, την εμπιστοσύνη από τις αγορές και τους επενδυτές, που εκδηλώθηκε με την έκδοση του 7ετούς κρατικού ομολόγου έπειτα από τρία χρόνια, καθώς και με την προσέλκυση ξένων επενδυτών στις κυπριακές τράπεζες.