Σε ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αρχιμήδης», υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol), για την εξάρθρωση δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, έλαβε μέρος η Ελληνική Αστυνομία, από 15 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή 34 χωρών, και από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και από Αυστραλία, Κολομβία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και ΗΠΑ.

Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε με δράσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνης, κοκαΐνης και συνθετικών ναρκωτικών), της οργανωμένης παράνομης μετανάστευσης προς άλλες χώρες της Ε.Ε. με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων και της απάτης με χρήση πιστωτικών καρτών μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από 17-23 Σεπτεμβρίου, ελέγχθηκαν περισσότερα από 450 άτομα και συνελήφθησαν 13 αλλοδαποί.

Κατασχέθηκαν 64 κιλά ακατέργαστου χασίς, μικροποσότητα μεθαμφεταμίνης, 3,2 ml LSD, δύο δόσεις-χαρτάκια LCD και 13,2 γραμμάρια άγνωστης σκόνης πράσινου χρώματος (υπό εργαστηριακή εξέταση, καθώς αποτελεί πιθανώς νέα ψυχότροπη ουσία), κοκαΐνη βάρους 1.376 γραμμάριων και λευκή σκόνη αμφεταμινικού τύπου βάρους 608 γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν, επίσης, 111 ταξιδιωτικά έγγραφα και πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες.Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Αλγερινού που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και συνελήφθη καθώς επιχειρούσε να ταξιδέψει στην Τουρκία ενώ είχε επιμελώς κρυμμένα στην αποσκευή του 100 ασυμπλήρωτα Δελτία Ταυτότητας Ιταλίας, που ανήκαν σε σειρά κλεμμένων ασυμπλήρωτων εγγράφων.

Συνολικά, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αρχιμήδης», συνελήφθησαν 1027 άτομα, μεταξύ των οποίων 170 διακινητές παράνομων μεταναστών. Κατασχέθηκαν 599 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1,3 τόνοι χασίς, ενώ διασώθηκαν 30 παιδιά από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.