Αν και όλοι νιώθουν πού και πού λαχτάρα για κάτι νόστιμο και παχυντικό, είναι εντελώς διαφορετικό να συμβαίνει αυτό σποραδικά και άλλο να συμβαίνει επίμονα, σε καθημερινή βάση.

Η δρ Νικόλα Λόου, καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ, εξήγησε προσφάτως στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» τι μπορεί να σημαίνει η ακατάσχετη επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα.

Σοκολάτα. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και έτσι η έντονη επιθυμία γι’ αυτήν μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και οι νεφροί. Τα επίπεδα του μαγνησίου εκ φύσεως μειώνονται κατά το δεύτερο ήμισυ του έμμηνου κύκλου, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενώ η υπερκατανάλωση αλκοόλ, τσαγιού, καφέ και αναψυκτικών επίσης τα ελαττώνουν, κατά τη δρα Λόου.

Τι να κάνετε: Αν οπωσδήποτε πρέπει να φάτε σοκολάτα, επιλέξτε κάποια με τουλάχιστον 75% στερεά κακάο, διότι θα περιέχει περισσότερο μαγνήσιο και λιγότερη ζάχαρη. Αλλες καλές, φυσικές πηγές μαγνησίου είναι τα φιστίκια Βραζιλίας, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καφέ ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως, οι μπανάνες και οι σπόροι της κολοκύθας.

Πάγος. Η λαχτάρα για παγάκια μπορεί να αποτελεί ένδειξη αναιμίας εξαιτίας ανεπάρκειας σιδήρου. Υπολογίζεται ότι μία στις 10 γυναίκες και ένας στους 12 άνδρες πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, ενώ πάρα πολλοί είναι κι αυτοί που έχουν σιδηροπενία, δηλαδή παθολογικά χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα οδηγήσει στην αναιμία.

Τι να κάνετε: Αν η λαχτάρα για παγάκια συνοδεύεται από αίσθημα αδυναμίας και εύκολης κόπωσης ή αυξημένη τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια ή πληγές στο στόμα, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν γιατρό (όλα αυτά είναι συμπτώματα αναιμίας). Καλές πηγές σιδήρου είναι ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το συκώτι (από κοτόπουλο και μοσχάρι) και η μοσχαρίσια μπριζόλα, καθώς και φυτικής προελεύσεως, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και οι αγκινάρες. Αν προτιμάτε φυτικές πηγές, φροντίστε να τρώτε ταυτοχρόνως τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και φτωχά σε ασβέστιο για να διευκολύνετε την απορρόφησή του. Φακές με ντομάτα ή λεμόνι και σαλάτα μπρόκολο, χωρίς φέτα, είναι μια ενδεικτική επιλογή.

Καραµέλες. Μπορεί να έχετε έλλειψη σε χρώμιο –ένα ιχνοστοιχείο που παίζει ρόλο στην αξιοποίηση της γλυκόζης (σακχάρου) από τα κύτταρα του σώματος, κατά την δρα Λόου.

Τι να κάνετε: Αποφύγετε τα γλυκά, διότι η ζάχαρη επιτείνει το πρόβλημα. Προτιμήστε πλούσια σε χρώμιο τρόφιμα, όπως το συκώτι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα καρότα, οι πατάτες, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αβγά.

Κρέας. Η λαχτάρα για κρέας μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το σώμα χρειάζεται σίδηρο ή ψευδάργυρο –ένα ιχνοστοιχείο που μεταξύ άλλων παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα.

Τι να κάνετε: Εκτός από το κόκκινο κρέας, άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, οι φακές, το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας, το τυρί και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Τυρί. Εάν θέλετε να τρώτε τυρί συνέχεια, είναι πιθανό να πάσχετε από έλλειψη ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πολύ λίγο (300 έως 600 mg την ημέρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, αντί για τα 1.000 έως 1.300 mg που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση). Το ασβέστιο δεν είναι απαραίτητο μόνο για γερά οστά και δόντια, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων και των μυών, κατά τη δρα Λόου.

Τι να κάνετε: Κατά μέσο όρο, πρέπει να τρώτε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (μία μερίδα είναι ένα ποτήρι γάλα ή ένας κεσές γιαούρτι ή δύο κουταλιές της σούπας παρμεζάνα ή 30 γραμμάρια γραβιέρα ή δύο λεπτές φέτες τυρί του τοστ ή 70 γραμμάρια φέτα ή 140 γραμμάρια ανθότυρο). Αλλες καλές πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο (π.χ. γαύρος), οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το σπανάκι, ορισμένα μεταλλικά νερά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου.

Ψωµί. Η συνεχής λαχτάρα για υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά) μπορεί να αποτελεί ένδειξη έλλειψης ενός αμινοξέος που λέγεται τρυπτοφάνη και είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης –της χημικής ουσίας της ευεξίας, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την ψυχική διάθεση. Οι υδατάνθρακες διευκολύνουn τη μετάβαση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και έτσι μπορεί να αμβλύνουν τα συμπτώματα από την έλλειψή της, όπως την κακοδιαθεσία, το άγχος και τα προβλήματα στον ύπνο.

Τι να κάνετε: Φροντίστε να τρώτε διάσπαρτα μέσα στην ημέρα αρκετά τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη (όπως γαλακτοκομικά, μπανάνα, βρώμη, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγά, ξηρούς καρπούς). Μία έως δύο ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο φάτε ένα μικρό γεύμα με υδατάνθρακες (π.χ. ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς).