«Απορριπτέα η παραδοχή ότι όλοι τα έκαναν όλα» είπε ο Εισαγγελέας Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται συνολικά 17 νεαροί για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ζητώντας ενοχή για το βασικό αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση μόνον για έξι κατηγορούμενους.

Την πρότασή του για την υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς διατύπωσε την Πέμπτη, στη δίκη που διεξάγεται στον Κορυδαλλό, ο εισαγγελέας της έδρας Σωτήρης Μπάγιας, αποδομώντας στην ουσία πολλά σημεία των τριών βουλευμάτων με τα οποία 17 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή στην οργάνωση.

Ενώ πλέον η δίκη - ύστερα από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας - είναι στην τελική της ευθεία, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε σε σχέση με το ζήτημα της εκκρεμοδικίας (είχε υποβάλει σχετική ένσταση η υπεράσπιση εννέα κατηγορουμένων) ότι: Δεν μπορούν να δικαστούν οι ίδιοι άνθρωποι για το ίδιο αδίκημα, σε διαφορετικά δικαστήρια, ως εκ τούτου δεν μπορούν να δικαστούν ξανά για την υπόθεση των Πυρήνων και με βάση τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο (187Α του ΠΚ) όσοι έχουν καταδικαστεί για τα γκαζάκια στο Χαλάνδρι.

Υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη και πρέπει να απαλλαγούν από την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση οι εν λόγω κατηγορούμενοι (Χάρης Χατζημιχελάκης, Νταμιάνο Μπολάνο, Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Πολυδώρου, Παναγιώτης Αργυρού, Γιώργος Καραγιαννίδης και Αλέξης Μητρούσιας).

Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση την ενοχή της μειοψηφίας των κατηγορουμένων (έξι τον αριθμό): Γεράσιμου Τσάκαλου, Ιωάννη Μιχαηλίδη, Θεόφιλου Μαυρόπουλου, Όλγας Οικονομίδου, Κωνσταντίνου Σακκά και Στέλλας Αντωνίου.

Ενδεικτικά (καθώς οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί και οι κατηγορίες που τους βαραίνουν διαφορετικές):

Ο κ. Μπάγιας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού για το δέμα με τα εκρηκτικά, με το οποίο και συνελήφθησαν από την Αστυνομία, καθώς και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι ως προς την συγκατοχή στα εκρηκτικά. Για τα υπόλοιπα δέματα, όπως είπε, δεν προκύπτει ποιος ήταν, πού.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή όλων όσοι βαρύνονται με την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Πρότεινε επίσης να κηρυχθεί εντελώς αθώος ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, «καθώς δεν μπορεί να είναι μέλος σε καμία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη», αλλά και ο Χάρης Χατζημιχελάκης ως προς τις κατηγορίες της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας για τα δέματα.

Ο εισαγγελέας δεν διαπίστωσε εμπλοκή του Αλέξη Μητρούσια και του Γιώργου Καραγιαννίδη για την υπόθεση δύο δεμάτων και πρότεινε την αθώωσή τους ως προς το σκέλος αυτό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από