Οι δημοτικότητες του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους και τον Σεπτέμβριο: για τον πρώτο μειώθηκε στο 13% και για τον δεύτερο στο 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του βαρομέτρου Ipsos/Le Point που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η εξαιρετικά αρνητική γνώμη των Γάλλων για τον Ολάντ φαίνεται ότι συμπαρασύρει και τον Βαλς, η εικόνα του οποίου έχει φθαρεί εντυπωσιακά από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Το 83% των Γάλλων έχει αρνητική άποψη για τους χειρισμούς του προέδρου της Δημοκρατίας. Από αυτούς, το ποσοστό εκείνων που έχουν «πολύ αρνητική» άποψη αυξήθηκε κατά 10 μονάδες, φτάνοντας το 50% σε σχέση με το 40% που ήταν τον Αύγουστο.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αντιδημοφιλίας που έχει συγκεντρώσει ο Ολάντ μετά την ανάδειξή του στην προεδρία της χώρας, τον Μάιο του 2012.

Όσον αφορά τον Μανουέλ Βαλς, το ποσοστό των δυσαρεστημένων έχει επίσης αυξηθεί: μέσα σε έναν μήνα το ποσοστό των Γάλλων που έχουν αρνητική άποψη για τον πρωθυπουργό έφτασε στο 63%, από 55% που ήταν τον Αύγουστο.

Πάνω από ένας στους τρεις (ποσοστό 36%) δηλώνει «μάλλον δυσαρεστημένος» ενώ το 27% δηλώνει ότι έχει «πολύ αρνητική» άποψη για τον Βαλς. Στο προηγούμενο βαρόμετρο τα ποσοστά αυτά ήταν 34% και 21% αντίστοιχα.

Ο Ολάντ παραμένει πολύ αντιδημοφιλής παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Βαλς, στα τέλη Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι αύριο θα ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης για την πολιτική που ακολουθεί.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά στις 12 και 13 Αυγούστου σε δείγμα 959 προσώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.