Το Ιράν απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για συνεργασία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο ανώτατος ιρανός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Από τις πρώτες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στο Ιράκ, ζήτησαν μια συνεργασία εναντίον του Ντάεχ (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Αρνήθηκα διότι έχουν τα χέρια λερωμένα», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο στο οποίο υποβλήθηκε σε επέμβαση για προστάτη.

«Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε, επίσης, προσωπικά από τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και αυτός αρνήθηκε», πρόσθεσε ο πρώτος στην ιεραρχία του Ιράν.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναζητούν «ένα πρόσχημα για να κάνουν στο Ιράκ και τη Συρία αυτό που κάνουν στο Πακιστάν, να βομβαρδίζουν τα μέρη που θέλουν χωρίς έγκριση» από την πακιστανική κυβέρνηση. Ο ιρανός ηγέτης αναφερόταν στις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων εναντίον των βάσεων των Ταλιμπάν.

Χώρα γειτονική και σύμμαχος του Ιράκ, το Ιράν δεν εκλήθη στη διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων περίπου 20 χωρών, περιλαμβανομένων των αραβικών χωρών του Κόλπου, για να προσδιορισθεί ο ρόλος εκάστης στο διεθνή συνασπισμό που επιδιώκει η Ουάσινγκτον για να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε την Παρασκευή πως η συμμετοχή της Τεχεράνης στη διάσκεψη αυτή «δεν θα ήταν αρμόζουσα», κυρίως εξαιτίας «της ανάμιξης του Ιράν στη Συρία και αλλού».

Ωστόσο οι ιρακινοί ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απουσία αυτή.

Ο πρόεδρος Φουάντ Μασούμ επισήμανε πως το Ιράν είχε παράσχει ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ και τους ιρακινούς Κουρδους από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης των τζιχαντιστών.