Οι τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουκρανία με στόχο την επίλυση της διένεξης για το φυσικό αέριο δεν θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προταθεί νωρίτερα, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

«Πρέπει να συμφωνηθεί μια άλλη ημερομηνία», δήλωσε η εκπρόσωπος, επικαλούμενη το φόρτο εργασίας του ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει η συνάντηση, με τη συμμετοχή και του Κιέβου, να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας είπε πως η συνάντηση είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία σταμάτησε στα μέσα Ιουνίου τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία αρνείται την αύξηση των τιμών που επιβλήθηκε από την Gazprom μετά την άνοδο στην εξουσία φιλοδυτικών ηγετών και η οποία έχει συσσωρεύσει, σύμφωνα με τον Νόβακ, απλήρωτα ποσά ύψους 5,3 δισ. δολαρίων.

Η διένεξη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος των οποίων διέρχεται από την Ουκρανία, αν η χώρα αυτή αποφασίσει να κρατήσει ένα μέρος αυτό το χειμώνα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη.

Η ΕΕ εξαρτάται κατά 30% από τη Ρωσία για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο, οι μισές από τις οποίες διέρχονται από την Ουκρανία.