Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει στις τάξεις του «20.000 έως 31.500» μαχητές σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις για την ισχύ της οργάνωσης που έκανε η CIA. Ο αριθμός αυτός είναι ουσιαστικά τριπλάσιος από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει τον Ιούνιο και μιλούσαν για περίπου 10.000 μαχητές.

Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό, σύμφωνα με τη CIA, οφείλεται στις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο πεδίο των μαχών και την ανακήρυξη του χαλιφάτου σε μια περιοχή που καλύπτει εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Οι ανακοινώσεις της CIA έρχονται ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση της στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτος.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

* Αεροπορική δράση κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ, αλλά και Συρία

* Ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές (με εξαίρεση τις δυνάμεις του Άσαντ)

* Προσπάθεια ελέγχου των ροών χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους

* Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που πλήττονται

Θα κυνηγήσουμε τους τζιχαντιστές, όπου και αν βρίσκονται, είπε ο Ομπάμα. Είναι η πρώτη φορά που η Συρία μπαίνει στο κάδρο της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι επιθέσεις θα γίνουν από αέρος, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιράκ, χωρίς καμία εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και χωρίς αυτό να σημαίνει ενίσχυση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ.

«Στη μάχη κατά του ISIS δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο τρομοκρατεί τους πολίτες. Ένα καθεστώς που δεν θα αποκτήσει ξανά τη νομιμοποίηση που έχασε» σημείωσε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία των ΗΠΑ με την συριακή αντιπολίτευση.

Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και σε ένα άλλο σημείο: το Ισλαμικό Κράτος δεν θα οδηγήσει σε ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν ακόμα πόλεμο. Η Ουάσινγκτον επιμένει στη δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών που θα εργαστούν με έναν κοινό σκοπό.