Ο γιος μας πηγαίνει στη Β’ Λυκείου και ανακαλύψαμε ότι κάνει χρήση κάνναβης. Τι μπορεί να τον οδηγεί σε αυτήν τη συμπεριφορά;

Ο έφηβος διανύει μια εκρηκτική και ταυτόχρονα ρευστή περίοδο κατά την οποία αναζητά με κάθε δυνατό, συνειδητό ή μη, τρόπο να ενώσει τα διάσπαρτα κομμάτια της ταυτότητάς του. Η κυκλικότητα των συναισθημάτων του, και η έντονη ανάγκη για αποδοχή, αν και συχνά μη εκφρασμένη, αποτελούνχαρακτηριστικές πτυχές του ψυχισμού του. Ο έφηβος παραπαίει εύκολα από την εξιδανίκευση στην απομυθοποίηση, κάτι που του εντείνει περαιτέρω τη συναισθηματική του φόρτιση αλλά και την απογοήτευση που νιώθει από τον κόσμο, τη ζωή του, τον εαυτό του. Οι χρήσεις και οι καταχρήσεις στην εφηβεία, δεν θα μπορούσαν να ερμηνευτούν έξω από τις ψυχολογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα του. Η ανάγκη της ένταξης στη συνομήλικη ομάδακαι ο έντονος φόβος της απόρριψης καθιστούν τη χρήση ουσιών μια ιδιαίτερα γοητευτική συναισθηματική λύση. Οκτώ στους 10 εφήβους που δοκιμάζουν ναρκωτικές ουσίες το κάνουν λόγωτης πίεσης από τους συνομηλίκους τους. Η κοπιώδης αναζήτηση ταυτότητας κάνει συχνά τους νέους να υποτιμούν το κόστος σε επικίνδυνες για τους ίδιους συνθήκες. Το ρίσκο, ο πειραματισμός με τα όρια, η αντίδραση στο γονεϊκό και κοινωνικό περιβάλλον, η διεύρυνση των εμπειριών τους αποτελούν ισχυρά κίνητρα.

Ο μιμητισμός είναι ένας από τους ισχυρότερους μηχανισμούς μάθησης και εδώ οι φίλοι αλλά και η «εξαρτημένη» οικογένεια αποτελούν ισχυρά πρότυπα συμπεριφοράς. Πίσω από τη χρήση συχνά κρύβεται μια συγκεκαλυμμένη κατάθλιψη, και μια ανάγκη εκφόρτισης από ανεπεξέργαστες ή αδιέξοδες ψυχοπιεστικές καταστάσεις.

Η βραχυπρόθεσμη όμως ανακούφιση ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη που τον οδηγεί εξαρχής στη χρήση. Ορισμένοι έφηβοι που επιδίδονται σε μεγάλες περιόδους μελέτης και διανόησης ενδέχεται να ρομαντικοποιούν τη χρήση κάνναβης επηρεασμένοι από συγγραφείς ή διανοητές στους οποίους εντρυφούν πνευματικά (π.χ. Μποντλέρ). Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του εφήβου και η συνεχόμενη υποστηρικτικότητα του οικογενειακού πλαισίου, όπως και η παρότρυνση να συμμετέχει σε μη εξαρτημένες παρέες θα ενισχύσει την προσωπικότητά του και θα τον προφυλάξει από τους κινδύνους που απειλούν τηνψυχική του ευημερία.