Tα σχολεία άνοιξαν και όλοι οι μαθητές θα πρέπει να είναι ήδη διαβασμένοι από την πρώτη ημέρα σε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: Αυτό της κυκλοφοριακής αγωγής, στο οποίο δεν χωράει …κοπάνα.

Συγκεκριμένα, το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής πρέπει να ξεκινάει πολύ πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Οι γονείς έχουν τον κύριο λόγο.

Ειδικότερα, οι γονείς ( μικρών αλλά και μεγαλύτερων μαθητών) θα πρέπει να μάθουν στο παιδί τους τα αυτονόητα: πώς να περνούν μια διάβαση με ασφάλεια, ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία στη διαδρομή σπίτι – σχολείο και πώς να συμπεριφέρονται όταν πηγαίνουν στο φροντιστήριο. Μπορεί οι σχολικοί τροχονόμοι να είναι ήδη στη θέση τους έξω από κάθε σχολείο, όμως αυτό δεν αρκεί.

Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο και όταν δεν συνοδεύεται από ενήλικα. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σχολείου με κάποιον άλλο γονέα για να πάρει το παιδί σας από το σχολείο, αν δε μπορείτε εσείς οι ίδιοι.

5 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές

1. Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου. Να ελέγχει προσεκτικά – αριστερά και δεξιά – τον δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν είναι απολύτως ασφαλής.

2. Φοράτε στα παιδιά σας τις βραδινές ώρες έντονα χρώματα, ή και αντανακλαστικά αυτοκόλλητα επάνω στα ρούχα τους, που βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία τους στο δρόμο.

3. Μάθετε το παιδί σας να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

4. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τον «Σταμάτη και τον Γρηγόρη» στα φανάρια, τις διαβάσεις και πότε πρέπει να περνάνε μια ελεγχόμενη διάβαση.

5. Κάντε μια πρόβα της διαδρομής σπίτι – σχολείο, ώστε να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα επικίνδυνα σημεία του δρόμου.