Για «το ψέμα που τον πλήγωσε», ότι δεν συμπαθεί τους φτωχούς και τους αποκαλεί «φαφούτηδες» κατά τα λεγόμενα της πρώην συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ, μιλάει εκτενώς για πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur.

Ο γάλλος πρόεδρος κάθεται σκεπτικός στο γραφείο του στο Μέγαρο Ηλυσίων. Το περιβάλλον του μιλάει για έναν άνθρωπο σε κατάσταση σοκ τις τελευταίες ημέρες. Αλήθεια ή ψέματα όσα γλαφυρά περιγράφει στο «Ευχαριστώ για τη στιγμή» η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, ο Ολάντ γνωρίζει καλά ότι το βιβλίο είναι ένα ιστορικό γεγονός. Ενα είδος εγκλήματος πάθους σε 300 σελίδες. Πώς να απαντήσει σε μία πληγωμένη γυναίκα;

Επικεντρώνεται σε αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο, αυτό που βίωσε σαν χτύπημα σε βάρος ολόκληρης της ζωής του, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σερζ Ραφί από τον Nouvel Observateur: τους «φαφούτηδες» που εξαπλώθηκαν σαν λαίλαπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του κόλλησαν τη ρετσινιά του κυνικού προέδρου.

«Στο πλαίσιο όλων των καθηκόντων μου, το μόνο που σκέφτηκα είναι πώς να βοηθήσω, πώς να αντιπροσωπεύσω αυτούς που υποφέρουν. Δεν υπήρξα ποτέ από την πλευρά των ισχυρών, αν και δεν είμαι εχθρός τους, αλλά γνωρίζω από πού προέρχομαι», υποστηρίζει.

Οσο περνάει η ώρα, το πρόσωπο του γίνεται πιο σκληρό. Ο θυμός τον κυριεύει, αλλά προσπαθεί να το ελέγξει.

«Νομίζετε ότι ξεχνώ από πού κατάγομαι;», συνεχίζει έπειτα από μία μικρή παύση. «Ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου, ράφτης με καταγωγή από τη Σαβοΐα, ζούσε με την οικογένειά του σε ένα μικρό δυάρι στο Παρίσι. Ο παππούς μου, από τον πατέρα μου, ήταν δάσκαλος από φτωχή αγροτική οικογένεια στη Βόρεια Γαλλία. Πιστεύετε ότι θα μπορούσα να περιφρονήσω το περιβάλλον απ’ όπου βαστούν οι ρίζες μου, που είναι ο λόγος της ύπαρξής μου;», αναρωτιέται ο Ολάντ με την αγανάκτηση εμφανώς χαραγμένη πλέον στο πρόσωπό του.

«Ναι, έχω συναντήσει ανθρώπους στις χειρότερες δυσκολίες, ταλαιπωρημένους από τη ζωή. Δεν μπορούσαν να φροντίσουν τα δόντια τους. Είναι το σημάδι της έσχατης δυστυχίας. Αυτούς τους ανθρώπους, τους συνάντησα, τους βοήθησα, τους υποστήριξα», τονίζει ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Ολάντ αναγνωρίζει ότι είναι μία πολύ δυσάρεστη στιγμή της ζωής του. «Τι θέλετε να κάνω όμως; Να κλαίω τη μοίρα μου μπροστά στους Γάλλους; Δεν είμαι δημαγωγός ούτε κωμικός. Οι Γάλλοι περιμένουν άλλο πράγμα από μένα. Θέλουν αποτελέσματα. Η ψυχολογική μου κατάσταση δεν τους ενδιαφέρει. Και έχουν δίκιο. Θέλω να παραμείνω αυθεντικός. Ποτέ δεν εξαπάτησα. Ποτέ δεν προσπάθησαν να δείξω ότι είμαι κάποιος άλλος από αυτός που πραγματικά είμαι», υπογραμμίζει. Σε κάθε περίπτωση, ο γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν να πει ή να γράψει ότι τον αφήνει αδιάφορο ο κοινωνικός πόνος. «Διότι είναι ένα ψέμα που με πληγώνει».

Ο Ολάντ είχε κάνει ένα πρώτο σχόλιο – περίπου στο ίδιο μήκος κύματος – όταν έσκασε η «βόμβα» της πρώην συντρόφου του. Στις 5 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Βρετανίας, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν δεχτεί ουδέποτε να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτό που αποτελεί τη δέσμευση της ζωής του.

Η ζημιά όμως έχει γίνει. Ο γάλλος πρόεδρος – με τα ήδη πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας – βουλιάζει διαρκώς στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία, οι περισσότεροι Γάλλοι δεν θέλουν καν να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2017.