Οφέλη 100 εκατ. ευρώ το χρόνο θα έχουν οι καταναλωτές από το 2017 και μετά όταν θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Λαύριο, δηλαδή το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά Τήνο, Μύκονο και Πάρο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Η δεύτερη φάση αφορά τη διασύνδεση της Νάξου και των συνοδευτικών έργων υποδομής που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019. Μετά την υλοποίηση και αυτής της φάσης, η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές από τη μείωση των δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη μεγαλύτερη μείωςη στις ΥΚΩ θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση του έργου διασύνδεσης της Κρήτης (το χρονοδιάγραμμα μιλά για το 2019). Με την προσθήκη και της Κρήτης η μείωση του κόστους και κατ επέκταση της επιβάρυνσης τωνκαταναλωτών (που χρηματοδοτούν το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στανησιά μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς) μπορεί ναξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ποια είναι τα τρία έργα

Σήμερα υπεγράφησαν σε ειδική τελετή οι συμβάσεις για την ανάθεση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων με τις αντίστοιχες κοινοπραξίες, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ (προβλέπεται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή ΤράπεζαΕπενδύσεων). Οι συμβάσεις αφορούν τα εξής εργα:

-Υποβρύχια διασύνδεση Λαυρίου – Σύρου μήκους 108 χλμ. Ανάδοχος είναι ηεταιρία Prysmian και ο χρόνος παράδοσης είναι 22 μήνες.

-Υποβρύχιες διασυνδέσεις της Σύρου προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο(ανάδοχος Ελληνικά Καλώδια, παράδοση σε 22 μήνες).

-Υποσταθμοί σε Λαύριο, Σύρο, Μύκονο και Πάρο (ανάδοχος η Alstom,παράδοση σε 22 μήνες).

-Συγκρότημα αντιστάθμισης ανέργου ισχύος στη Σύρο (ανάδοχος ΑΒΒ,παράδοση σε 18 μήνες).

Στην ομιλία του κατά τη εκδήλωση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου ανέφερε πως το έργο θα είναι επωφελές όχι μόνο για τα νησιά αλλά και για όλους τους έλληνες καταναλωτές ρεύματος που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους.

«Βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας» ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μέγιστη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά..

Βρούτσης

«Το έργο αλλάζει το μέλλον των Κυκλάδων», επισήμανε ο υπουργόςΕργασίας και βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης ενώ ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης ανέφερε ότι το έργο σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το

ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τουςκαταναλωτές, τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον»..

Επισημαίνεται ότι την προεργασία για τη διασύνδεση των Κυκλάδων έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Νίκο Βασιλάκο, η επόμενη μεγάλη προτεραιότητα είναι η διασύνδεση της Κρήτης ως το 2020 ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι διεξάγεται μελέτη από το ΕΜΠ για τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών.