Tα χαμόγελα και οι έπαινοι της τρόικας για την επιτυχή υλοποίηση του Μνημονίου από πλευράς Λευκωσίας που συνόδευαν τις προηγούμενες τέσσερις αξιολογήσεις έδωσαν τη θέση τους στην αυστηρότητα των δανειστών και στις τριβές μέχρι του σημείου να μην είναι καθόλου βέβαιο ότι η Κύπρος θα λάβει κανονικά την επόμενη δόση.

Ο ίδιος ο κύπριος υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι παρά το γεγονός ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Παρασκευής στο Μιλάνο, εν τούτοις η εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι αφού η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup χρειάζεται χρόνο για να αξιολογήσει τις ρυθμίσεις που ψήφισε η κυπριακή Βουλή. Πρόκειται για έναν σαφή τρόπο έκφρασης της δυσαρέσκειας της τρόικας για την τροπή που έλαβε η μνημονιακή υποχρέωση της Λευκωσίας να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Αμεσα συνδεδεμένο με τα κόκκινα δάνεια και την ανάκτηση έστω και μέρους των δανείων αυτών από τις τράπεζες, το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ και ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας με στόχο την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής ήταν να ψηφιστούν, εκτός από τον νόμο για τις εκποιήσεις ακινήτων, άλλες δεκατρείς ρυθμίσεις ύστερα από προτάσεις των κομμάτων. Η αντιπολίτευση προχωρεί ακόμη περισσότερο ζητώντας συνολική επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ. Πολλές από τις ρυθμίσεις ανατρέπουν όσα συζητήθηκαν και συζητούνται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρέπεμψε έξι από τους νόμους που ψήφισε η Βουλή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προς έλεγχο της συνταγματικότητας και της νομιμότητάς τους προτού αποφασίσει αν θα αναπέμψει τους νόμους αυτούς πίσω στη Βουλή. Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα πράξει, το βέβαιο είναι πως η πολιτική στήριξη που είχε το Μνημόνιο στην αρχή της εφαρμογής του δεν είναι πια η ίδια. Κλειδί σε αυτήν τη στροφή είναι η αλλαγή της στάσης του ΔΗΚΟ του Ν. Παπαδόπουλου, το οποίο από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνεργασίας πέρασε σε ανοικτή αντιπολίτευση και στα θέματα της οικονομίας και στο Κυπριακό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος έχει τα ταμειακά αποθέματα για να αντεπεξέλθει τους επόμενους μήνες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε σειρά τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με παράγοντες της τρόικας και της ευρωζώνης με στόχο να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις που ζητά η τρόικα.