Τη μείωση των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2015 κατά 2,1 δισ. ευρώ ενέκρινε το Συμβούλιο ΕCO-FIN και προς την κατεύθυνση αυτή η ιταλική προεδρία της ΕΕ θα ξεκινήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή.

Η συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ καθορίζει τις πληρωμές για το 2015 στα 140 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ενώ μειώνει κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ και τις αναλήψεις υποχρεώσεων, οι οποίες διαμορφώνονται στα 145,08 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το Συμβούλιο, η περικοπή των πληρωμών κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, κρίθηκε επιβεβλημένη λαμβανομένης υπόψη της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης στα κράτη μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2015 που πρότεινε η Κομισιόν προέβλεπε αναλήψεις υποχρεώσεων 145,6 δισ. ευρώ και πληρωμές 142,1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των αναλήψεων υποχρεώσεων αφορά μελλοντικά σχέδια, ενώ το 40% περίπου των πληρωμών αφορά χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ σχέδια της δημοσιονομικής περιόδου 2007-2013.

Το σχέδιο προϋπολογισμού 2015 ανέρχεται στο 1% του συνδυασμένου ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος όλων των κρατών μελών και λαμβάνει υπόψη σημαντικά σημερινά και μελλοντικά ζητήματα, όπως η ουκρανική κρίση ή η ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, επανακαθορίζοντας τους στόχους των περιορισμένων ευρωπαϊκών πόρων.

Η διαδικασία συνδιαλλαγής και συναπόφασης με την Ευρωβουλή θα ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι ευρωβουλευτές θα αντιδράσουν στην περικοπή των δαπανών.